Κόσμος
Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010 19:43

Μεσανατολικό: Νέος γύρος απευθείας συνομιλιών το Σεπτέμβριο

Την έναρξη νέου γύρου απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Την έναρξη νέου γύρου απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στις 2 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Στις διαπραγματεύσεις έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

«Στόχος των συνομιλιών θα είναι να επιλυθούν όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος», ανέφερε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένοι όσον αφορά στην εξέλιξη των διαπραγματεύεσεων:

«Αναμφίβολα θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια», είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι «οι συνομιλίες θα επισφραγιστούν από καλή πίστη και από μια δέσμευση για την επιτυχία τους».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ) στην οποία αναφέρεται ότι «το Κουαρτέτο είναι αποφασισμένο να στηρίξει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών». Καλεί μάλιστα τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τυχόν «προβοκατόρικες ενέργειες και εμπρηστικές δηλώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, η οποία ζήτησε από τις δύο πλευρές «να εργαστούν γρήγορα και σκληρά, ώστε μέσα σε ένα έτος να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις».

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχτηκε την πρόσκληση των ΗΠΑ να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, δηλώνοντας ότι «η επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολη αλλά πιθανή».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με τη διευκρίνιση που έκαναν οι ΗΠΑ ότι οι συνομιλίες θα γίνουν «χωρίς προϋποθέσεις».

Το Ισραήλ «προσέρχεται στις συνομιλίες με την αληθινή επιθυμία να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο λαών η οποία θα προστατεύει θα συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την εθνική ασφάλειά του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έγιναν στα τέλη του 2008, ενώ φέτος την άνοιξη, ξεκίνησαν «οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters