¶ρχισε σήμερα το πρωί, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η επιχείρηση φόρτωσης του καυσίμου στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ του νότιου Ιράν. Καθησυχαστικός ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
¶ρχισε σήμερα το πρωί, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η επιχείρηση φόρτωσης του καυσίμου στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ του νότιου Ιράν.
«Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο», επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Με την επιχείρηση αυτή, πρώτο σταθμό της φόρτωσης του αντιδραστήρα, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.
Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Σιρζαντιάν.
Η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ συνιστά μια τεχνολογική και πολιτική επιτυχία για το Ιράν και «ένα αγκάθι στο λαιμό των εχθρών του», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Ο Σαλεχί επανέλαβε πάντως ότι το Ιράν δεν προτίθεται να εμπλουτίζει «εσαεί» ουράνιο σε ποσοστό 20% και θα περιορισθεί να το πράττει μόνο «στο μέτρο των αναγκών του».
Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα του υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά ραδιοϊσοτόπων «σε όσο ποσοστό χρειασθεί» και δήλωσε πως τα ισότοπα αυτά θα παράγονται επίσης και από τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.
«Δεν έχουμε πρόθεση να εμπλουτίζουμε όλο το ουράνιό μας σε ποσοστό 20%», τόνισε ο Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όπως σημείωσε, η Τεχεράνη θα συνεχίσει, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 3,5% για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της για πυρηνικά καύσιμα στο Μπουσέρ και σε άλλες πυρηνικές της εγκαταστάσεις.
Υπενθύμισε δε πως το Ιράν προβλέπει την κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου εμπλουτισμού, το οποίο «ενδέχεται να ξεκινήσει το ερχόμενο έτος, εάν το αποφασίσει ο πρόεδρος», αλλά «ακόμη δεν έχει ληφθεί μία τελειωτική απόφαση και βαδίζουμε αργά και υπομονετικά» στο θέμα αυτό, που αποτελεί σημείο τριβής με τη Δύση.
Καθησυχάζουν οι ΗΠΑ
Καθησυχαστικός για την έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν εμφανίστηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας πως οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.
Η βοήθεια που παρείχε η Ρωσία, τροφοδοτώντας τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία του αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, «αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη να διαθέτει δικές του δυνατότητες εμπλουτισμού εάν οι προθέσεις του είναι ειρηνικές», δήλωσε ο Ντάρμπι Χάλιντεϊ.
«Ο αντιδραστήρας στο Μπουσέρ προορίζεται να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια για ειρηνική χρήση» και η Ουάσιγκτον «δεν βλέπει γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τη μη διάδοση διότι αυτός θα ελέγχεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και διότι το καύσιμο το προμηθεύει η Ρωσία» και θα το παίρνει πίσω μόλις χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζοντας πως τη λύση αυτή την είχε προτείνει στο Ιράν η Ουάσιγκτον, ο Χάλιντεϊ πρόσθεσε πως αυτό δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να απαλλάξει το καθεστώς της Τεχεράνης από «τις ευρύτερες υποχρεώσεις του» προς την ΙΑΕΑ, που έχει «κατ’ επανάληψη αναφέρει πως το Ιράν συνεχίζει να παραβιάζει σοβαρά τις υποχρεώσεις του».
Γαλλία: Το Ιράν δεν έχει ανάγκη από τον εμπλουτισμό ουρανίου
Η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού απέδειξε πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη από τον εμπλουτισμό ουρανίου για να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τεχεράνη να αναστείλει τις «ευαίσθητες δραστηριότητές της».
«Η λειτουργία του σταθμού στο Μπουσέρ, που τροφοδοτείται με πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, να επιδίδεται σε εμπλουτισμό ουρανίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου.
«Θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας διακόπτοντας τις διεργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, οι οποίες διενεργούνται κατά παράβασιν των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Υπενθυμίζοντας πως ο σταθμός «έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας», το Παρίσι διαμηνύει πως οι διεθνείς κυρώσεις «δεν έχουν στόχο να στερήσουν από το Ιράν το δικαίωμά του να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, υπό την αίρεση ότι η Τεχεράνη θα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters