Πολιτική
Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010 09:56

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στον Αετό Καρύστου, στη Νότια Εύβοια. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή στην πυρόσβεση και εναέριων μέσων. Πύρινα μέτωπα και στο Ρέθυμνο. Στις φλόγες παραδόθηκε το Φοινικόδασος στην Πρέβελη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στον Αετό Καρύστου, στη Νότια Εύβοια. Σύμφωνα πάντως με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με χθες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά για να επεκταθεί στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωί στον Αετό. Αυτή τη στιγμή, δυο είναι τα μέτωπα: ανατολικά στην περιοχή Αετοράχη και βόρεια στην περιοχή Κοκκινόχωμα.

Σημειώνεται ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή στην πυρόσβεση και εναέριων μέσων. Συνολικά, επιχειρούν 32 πυροσβεστικά οχήματα με 67 πυροσβέστες και 51 άτομα πεζοπόρο.

Στις προσπάθειες της κατάσβεσης συμμετέχει και μεγάλος αριθμός εθελοντών πολιτών.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αετού, Νίκο Γεωργίου, έχουν καεί τέσσερα σπίτια. Ο Δήμος Καρύστου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές κατοικίες έχουν εκκενωθεί, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η διακοπή ρεύματος που καθιστά απαγορευτική τη χρήση των αντλιών για νερό.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης τρεις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στο νομό Ρεθύμνου και καίνε αγροτικές, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις.

Πρόκειται για τη φωτιά στο Ροδάκινο του δήμου Φοίνικα, που εκδηλώθηκε στις 22.00 χθες το βράδυ και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Αρχικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου αλλά η αντιμετώπιση της φωτιάς ήταν αρκετά δύσκολη.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 23.30, μία νέα εστία ξεκίνησε στην Ακουμιανή - Γιαλιά του δήμου Λάμπης στα Ακούμια. Στις 5.40 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Γιανιού - Πρέβελη του Δήμου Φοίνηκα.

Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 3000 στρέμματα αγροτική και χορτολιβαδικής έκτασης έχουν καεί στην Περιοχή Ροδάκινο.

Το πιο δύσκολο πύρινο μέτωπο αφορά στην Πρέβελη, που αποτελεί προστατευμένη περιοχή με το μοναδικού κάλους Φοινικόδασος, το οποίο έχει σε μεγάλο μέρος αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά.

Η φωτιά στο Φοινικόδασος αυτή την ώρα είναι υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν 27 πυροσβεστικά οχήματα με 60 άνδρες και από τους τρεις νομούς της Κρήτης. Την πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου επιβοηθούν τα κλιμάκια Μοιρών και Πύργου από Ηράκλειο, Βρυσών και Καντάνου από Χανιά.

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας, που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ. Επίσης, σβήστηκε άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, που είχε ξεσπάσει από άγνωστη αιτία.