Κόσμος
Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010 10:28

Δεν ανέδειξαν νικητή οι εκλογές στην Αυστραλία

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η Αυστραλία, καθώς στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται από σήμερα η Αυστραλία, καθώς στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC, με καταμετρημένο το 78% των ψήφων, οι Εργατικοί καταλαμβάνουν 70 έδρες έναντι 72 εδρών που εξασφαλίζει ο Φιλελεύθερος/Εθνικός συνασπισμός του Τόνι ¶μποτ.

Σύμφωνα με προβλέψεις, οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν 73 έδρες και οι Εργατικοί 72, λιγότερες από τις 76 που ήταν απαραίτητες (επί συνόλου 150) για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή.

Αυτό υποχρεώνει τις δύο παρατάξεις να ερευνήσουν τα περιθώρια συμμαχίας με τους τέσσερις ανεξάρτητους και τον έναν βουλευτή των πρασίνων, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται «χαστούκι» για την πρωθυπουργό των Εργατικών Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία, αφού ανέτρεψε τον προκάτοχό της Κέβιν Ραντ από την ηγεσία των Εργατικών, προκήρυξε πρόωρες εκλογές προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό ρεύμα στις δημοσκοπήσεις.

Η 48χρονη Γκίλαρντ, η οποία τον Ιούνιο έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, παραδέχθηκε το βράδυ του Σαββάτου ότι το κόμμα της δεν θα εξασφαλίσει τις 76 έδρες που χρειαζόταν.

«Το Κόμμα των Εργατικών απώλεσε σίγουρα την πλειοψηφία του», δήλωσε ο Τόνι ¶μποτ ενώπιον οπαδών του που συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ. «Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμότητά της. Δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει όντας μειοψηφία», πρόσθεσε ο 52χρονος πρώην δημοσιογράφος.

«Οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθοριστεί ακριβώς τι είπαν», δήλωσε από την πλευρά της η Γκίλαρντ, η οποία υπέστη ανατροπή - καθώς εδώ και εβδομάδες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι το κόμμα της θα κέρδιζε. Έρευνα της Newspoll έδινε στους Εργατικούς 55% της πρόθεσης ψήφου την 19η Ιουλίου.

Ωστόσο, μια σειρά αλλαγών θέσεων και αντιδημοφιλών τοποθετήσεων για ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση, ο φόρος άνθρακα ή ο φόρος στα υπερκέρδη των ορυχείων μετέστρεψε μέρος του εκλογικού σώματος.

Η έκβαση των εκλογών αποτελεί σημαντική ήττα για τους Εργατικούς, μετά την ευρεία νίκη του Ραντ το 2007, με την οποία δόθηκε τέλος στην 11ετή διακυβέρνηση του συντηρητικού Τζον Χάουαρντ.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο