Κόσμος
Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010 12:25

ΟΗΕ: Να μη χαθεί η ευκαιρία για ειρήνη στη Μ. Ανατολή

Υπέρ της προγραμματισμένης για τον επόμενο μήνα επανέναρξης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τάχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε. Νετανιάχου: Θα καταπλήξουμε τις σκεπτικιστές.

Υπέρ της προγραμματισμένης για τον επόμενο μήνα επανέναρξης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο Μπαν πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις «είναι ο μόνος δρόμος ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλύσουν όλα τα ζητήματα σχετικά με το τελικό καθεστώς» του Παλαιστινιακού.

Ο Μπαν κάλεσε τις δύο πλευρές «να επιδείξουν θάρρος, ηγεσία και ευθύνη ώστε να πραγματώσουν τις προσδοκίες των δύο λαών». «Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί», ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον και η ΕΕ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα αρχίσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις την 2α Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον με στόχο την επίτευξη συνεκτικής συμφωνίας μέσα σε ένα χρόνο.

Νετανιάχου: Θα καταπλήξουμε τις σκεπτικιστές

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε σήμερα να «καταπλήξει τους σκεπτικιστές» που αμφιβάλλουν ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους μπορούν να οδηγήσουν στην ειρήνη.

«Μπορώ να καταλάβω τους σκεπτικιστές. Όμως έχουμε σκοπό να τους καταπλήξουμε, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ένα σοβαρό εταίρο» στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Νετανιάχου προς τους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους είναι δύσκολη αλλά δυνατή», τόνισε.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε εξάλλου ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να βασίζεται «σε ρυθμίσεις ασφαλείας» ικανοποιητικές για το Ισραήλ, στην αναγνώριση από τους Παλαιστινίοιυς του Ισραήλ «ως του κράτους του εβραϊκού λαού» και στην «οριστική λήξη της σύγκρουσης».

Ο Νετανιάχου έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρόσκληση στις διαπραγματεύσεις διατυπώθηκε χωρίς προϋποθέσεις, ενώ οι Παλαιστίνιοι είχαν ζητήσει το πάγωμα του εποικισμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο