Στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται πλέον ανδριάντας του Σταγειρίτη φιλοσόφου, Αριστοτέλη, η δημιουργία του οποίου στοχεύει στην απόδοση τόσο της προσωπικότητας όσο και του φιλοσοφικού βάθους της προσωπικότητας του μεγάλου φιλοσόφου.
Στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται πλέον ανδριάντας του Σταγειρίτη φιλοσόφου, Αριστοτέλη, η δημιουργία του οποίου στοχεύει στην απόδοση τόσο της προσωπικότητας όσο και του φιλοσοφικού βάθους της προσωπικότητας του σημαντικού αυτού άνδρα.
Το άγαλμα παρουσιάζει μια τάση κίνησης προς τα εμπρός, συμβολίζοντας την Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη στο Λύκειο ενώ στο αριστερό του χέρι κρατά έξι κυλίνδρους, σύμβολα του μεγάλου του έργου.
Το δεξί χέρι του ανδριάντα βρίσκεται τυλιγμένο στον χιτώνα, χαρακτηριστική κίνηση, αλλά και προσφιλή στάση στην αρχαία κλασική ανδριαντοποιία, ενδεικτική και συμβολική της πνευματικότητας και της κυοφορίας σκέψεων και ιδεών.
Για τη φυσιογνωμία του Αριστοτέλη αντλήθηκαν στοιχεία από τις δύο επικρατέστερες προτομές του στα Μουσείο της Ακρόπολης και της Βιέννης.
Στον χώρο στον οποίο αναπτύσσεται το έργο, κυριαρχεί το εμφανές μπετόν και η αρχιτεκτονική της γεωμετρίας και των καθαρών σχημάτων. Ο ανδριάντας αποτελεί αντίστοιχα, μια γεωμετρική μορφή, ενώ το σύγχρονο στοιχείο της πρότασης, με τον φωτισμό νέον, εντάσσεται αρμονικά στην καθαρή αρχιτεκτονική της αίθουσας.
Ο τοίχος πίσω από τον ανδριάντα, μετατρέπεται σε σύγχρονο εικαστικό έργο, αποδίδοντας εννοιολογικά, το έργο του φιλοσόφου. Αποτελείται από μια ελαφρά καμπυλωμένη γραμμή, μήκους περίπου δεκαοκτώ μέτρων και από μία τελεία, συμβολίζοντας το άπειρο και το ένα, το συνεχές και τη στιγμή.
Η δημιουργία του ανδριάντα ήταν πρόταση του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης», την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. Το κόστος για την κατασκευή του καλύφθηκε από δωρεά του συλλόγου ενώ για την κατασκευή του έγινε ανοιχτός δημόσιος πανελλήνιος διαγωνισμός και συστάθηκε ειδική επιτροπή.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο και από τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης», Μιχάλη Καρτσιώτη αλλά και ομιλία της καθηγήτριας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., Δήμητρας Σφενδόνη – Μέντζου, με βασικό θέμα «Αριστοτέλης, ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος».
Πληροφορίες: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2310 997158, 996778.