Το Πακιστάν θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από τις πλημμύρες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσεις συνομιλίες με το ΔΝΤ, που προβλέπει ότι η καταστροφή ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες συνέπειες.
Το Πακιστάν θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από τις πλημμύρες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσεις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προβλέπει ότι η καταστροφή ενδέχεται να έχει «σημαντικές και μακροχρόνιες» συνέπειες.
Τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Σιντ δήλωσε ότι έως και 600.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων στο νότο, σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη των πλημμυρών που έχουν αναγκάσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Ενισχύουμε τα αναχώματα αλλά 500.000 με 600.000 άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν και προσπαθούμε να τους πείσουμε να φύγουν», όπως είπε ο υπουργός Υδροδότησης του Σιντ Τζαμ Σαϊφούλα Ντέρτζο.
Μιλώντας στο Reuters μετά από την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων με Πακιστανούς αξιωματούχους, ο διευθυντής τους ασιατικού τομέα του ΔΝΤ Μασούντ Αχμέντ, είπε ότι η χώρα έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με την κατανομή των πόρων στις πληγείσες περιοχές.
Όπως δήλωσε, οι επιλογές που έχει το Πακιστάν είναι η αναπροσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος του ΔΝΤ στη χώρα ή η λήψη έκτακτης χρηματοδότησης που προσφέρεται σε χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, σε συνέντευξή του στη βρετανική Independent, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία ότι ισλαμιστές αντάρτες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
«Πάντα βλέπω αυτές τις οργανώσεις και αυτούς τους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται μία κρίση», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι μία πρόκληση να μην τους αφήσουμε να εκμεταλλευτούν αυτήν την κρίση».
Πηγή: Reuters