Διευκρινίσεις για το θέμα που έχει προκύψει με το σύστημα παρακολούθησης του φοινικοδάσους της Πρέβελης έδωσε την Τρίτη η Πυροσβεστική. Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Διευκρινίσεις για το θέμα που έχει προκύψει με το σύστημα παρακολούθησης του φοινικοδάσους της Πρέβελης έδωσε την Τρίτη η Πυροσβεστική. Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος.
Το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης καταστράφηκε σε ποσοστό 70% από την πυρκαγιά στο νομό Ρεθύμνου, και όπως καταγγέλλεται, το σύστημα πυρανίχνευσης δεν λειτούργησε ποτέ για γραφειοκρατικούς λόγους.
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Πυροσβεστική επισημαίνει μεταξύ άλλων πως για το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης δεν εξασφαλίστηκαν οι αρχές διαλειτουργικότητας, καθώς η Υπηρεσία ειδοποιήθηκε για την παραλαβή του στις 29 Ιουλίου 2010, μη γνωρίζοντας καν -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- ότι υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιο πρόγραμμα. Έτσι, εξηγεί η Πυροσβεστική, ήταν αδύνατη η παραλαβή του και η ένταξή του στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό που είχε ολοκληρωθεί από το Μάρτιο του 2010.
Το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται συχνά από φορείς της Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχει σε προγράμματα - έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως τελικός χρήστης των αποτελεσμάτων τους, όταν αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Συνεπώς, σημειώνεται, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος σε έργα άλλων φορέων για τα οποία δε γίνονται έγκαιρα γνωστά τα παρακάτω:
1. Το φυσικό αντικείμενο και το πλήθος των τεχνικών προδιαγραφών των έργων.
2. Η σκοπιμότητα και τα αναμενόμενα οφέλη τους
3. Οι οικονομικές επιβαρύνσεις που δημιουργούνται για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την υποστήριξη τους.
Όπως εξάλλου γνωστοποιείται, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», έχει υποβληθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και βρίσκεται προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή, η υλοποίηση ολοκληρωμένου πανελλαδικού συστήματος Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών, που θα καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη την Επικράτεια.
Επίσης, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα χρησιμοποιείται ικανός αριθμός ατόμων και μέσων κατά την προκατασταλτική φάση της επιτήρησης των δασικών εκτάσεων όπως:
1. Επίγεια επιτήρηση μέσω των πυροφυλακίων
2. Υδροφόρα Πυροσβεστικά οχήματα σε διασπορά
3. Περιπολίες Μικτών εποχούμενων περιπόλων με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ
4. Εναέριες περιπολίες από Αεροσκάφη.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, βάσει της νομοθεσίας, λειτουργεί ως κατασταλτικός μηχανισμός στο θέμα των δασικών πυρκαγιών και την ευθύνη της πρόληψης έχουν άλλοι δημόσιοι φορείς.
ΕΔΕ από τον περιφερειάρχη
Την ίδια ώρα τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το ζήτημα που προέκυψε με το σύστημα πυρανίχνευσης, παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, δηλώντας πως δεν επιθυμεί να υπάρξει «ούτε κουκίδα αμφισβήτησης», σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης ποσού ύψους 1.195.000 ευρώ για το σύστημα παρακολούθησης από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης έστειλε επιστολή, με την οποία ζητεί την παρέμβαση των Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δράσεις υπηρεσιών (π.χ. δασική, κτηματική), που έχουν σχέση με τη καμένη περιοχή του φοινικόδασους.
Το εν λόγω ποσό αφορούσε την εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, στον Ψηλορείτη και θα κατέληγε στη Μονή Πρέβελη. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο, τόσο για θέματα μετεωρολογίας, όσο και εικόνα για τον κίνδυνο φωτιάς.
Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας, είχε γίνει πρόταση στην Πυροσβεστική να τοποθετηθεί ένα μόνιτορ, ώστε να υπάρχει και στη συγκεκριμένη υπηρεσία η δυνατότητα ελέγχου. Το μόνιτορ τελικά δεν τοποθετήθηκε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με το αιτιολογικό από την πλευρά της Πυροσβεστικής ότι η εποπτεία και ο έλεγχος είναι σε 24ωρη βάση.
Επισκεπτόμενος ττη Δευτέρα την αποτεφρωμένη έκταση, ο κ. Καρούτζος ανέφερε ότι σε συνεργασία με το δασαρχείο Ρεθύμνης, θα αποσταλεί την προσεχή Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικοδάσους.
Ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη
Με χθεσινή του εξάλλου ανακοίνωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του φοινικοδάσους, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων.
Τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης.
ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση ερώτηση στη Βουλή
Την ίδια ώρα, ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την οικολογική καταστροφή στο φοινικόδασος της Πρέβελης κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής κάνει λόγο για ακριβοπληρωμένα συστήματα πυρανίχνευσης, αλλά και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης», αναφέρει ο κ. Κριτσωτάκης, «οι υπηρεσίες πρόληψης, η Περιφέρεια Κρήτης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία μάλλον δεν έχουν ουσιαστική συνεργασία με αποτέλεσμα πολλές πυρκαγιές και φέτος σε δασικές εκτάσεις- μνημεία της φύσης - πηγές ζωής για τους κατοίκους και το νησί».
Ζητεί εξάλλου να διευκρινιστεί εάν υπάρχουν συστήματα πυρανίχνευσης στην Κρήτη και σε ποιες περιοχές έχουν τοποθετηθεί, καθώς και να αποσαφηνιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν λειτούργησε το εγκατεστημένο στην περιοχή της Πρέβελης σύστημα.
Οικολόγοι Πράσινοι: Σοβαρές πολιτικές ευθύνες
Εν τω μεταξύ πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή επέρριψαν σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά και τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Όπως επισημαίνουν σε σχετική τους ανακοίνωση, τα δύο μεγάλα κόμματα «αδιαφορούν όλα αυτά τα χρόνια για τις περιοχές NATURA 2000 και τους Φορείς Διαχείρισης που θα έπρεπε να λειτουργούν», αφήνοντας απροστάτευτη την ελληνική φύση.
Χαρακτηρίζουν δε καταστροφική την επιλογή να αναδασωθεί με πεύκα η περιοχή πάνω από το φαράγγι, ενώ ζητούν να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενες μελλοντικές αναδασώσεις θα είναι σωστά σχεδιασμένες και δε θα δημιουργούν επιπλέον κινδύνους.