Πολιτική
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 08:56

Πανελλήνιες: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανακοινώθηκαν οι βάσεις και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr. Στα λύκεια της χώρας οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων. Οι βάσεις και στο naftemporiki.gr.

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από το πρωί οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστότοπου του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.

Τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις και τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια.

Μεγάλη πτώση των βάσεων αναμένεται κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10. Σε άνοδο βρίσκονται τα τμήματα και οι σχολές που έχουν σχέση με τους τομείς περί την Οικονομία, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι Νομικές Σχολές και με μικρές αυξομειώσεις οι Ιατρικές.

«Εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός στις σχολές μεγάλης ζήτησης»

«Και φέτος υπήρξε εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός αριστείας στις σχολές μεγάλης ζήτησης και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Είπε ακόμη ότι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι (λόγω της αποχής των βαθμολογητών) τα αποτελέσματα δόθηκαν έγκαιρα στη δημοσιότητα, «την ίδια μέρα που δόθηκαν και πέρυσι».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες) οι υψηλόβαθμες και οι χαμηλόβαθμες βάσεις εισαγωγής αναμένεται να διατηρηθούν στα περυσινά επίπεδα και οι μεσαίες να κινηθούν ελαφρά ανοδικά.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες), οι υψηλόβαθμες και οι χαμηλόβαθμες θα κινηθούν πτωτικά και οι μεσαίες θα μείνουν στα περυσινά επίπεδα. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας), οι βάσεις αναμένεται να διατηρηθούν στα περυσινά επίπεδα. Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές επιστήμες) οι υψηλόβαθμες και οι χαμηλόβαθμες θα κινηθούν πτωτικά, ενώ οι μεσαίες ελαφρά ανοδικά.

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα των Πανελληνίων

Η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε επίσης διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο δηλαδή θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

Στόχος των θεσμικών αυτών αλλαγών θα είναι η σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και ο περιορισμός της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

4.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος χαρακτήρισε τη φετινή διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόνισε ότι φέτος έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.

Σχολιάζοντας την πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος ανέφερε ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.

Ενημέρωση για τα κενά ζητεί η ΝΔ

Εν τω μεταξύ η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ενημερώσει για τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Οπως τονίζει η τομεάρχης της Ν.Δ., η ηγεσία του υπουργείου οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό: πόσα κενά υπάρχουν στην εκπαίδευση, σε ποιες ειδικότητες και πώς τελικώς θα καλυφθούν; Γιατί περιορίστηκαν οι προσλήψεις στο 50%, ενώ ο πρωθυπουργός και το υπουργείο είχαν διαβεβαιώσει ότι από την πολιτική παγώματος των προσλήψεων εξαιρούνται τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας; Σε ποιο ύψος ανέρχονται τα κονδύλια που εξασφάλισε για την αναγκαία πρόσληψη εκπαιδευτικών; Θα υπάρξουν τελικώς τμήματα με υπεράριθμους μαθητές και αν ναι, πόσα και σε ποιες περιοχές; «Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, καλύπτοντας άμεσα τα κενά που η ζημιογόνα και αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησε στα σχολεία», ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ.

Την ίδια ώρα , οι δάσκαλοι διατύπωσαν αίτημα για άμεση συνάντηση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), «προκειμένου», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (προσλήψεις, βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.). Η υπουργός ανταποκρινόμενη ανακοίνωσε χθες ότι η συνάντηση θα γίνει σήμερα στη 1.30 μ.μ.