Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, άσκησε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών σε βάρος του κ. Π.Καρακώστα, μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών σε βάρος του κ. Παντελή Καρακώστα μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens.
Ο πολιτικός μηχανικός είχε παραδεχτεί κατά τη διάρκεια κατάθεσής του την Πέμπτη ενώπιον των βουλευτών της Εξεταστικής, ότι διακίνησε το 1998 χρηματικά ποσά προερχόμενα από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Η κατάθεσή του προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη και εξέδωσε διάταξη με την οποία απαγορεύεται στον κ. Καρακώστα η έξοδος από τη χώρα.
Είχε προηγηθεί η αποστολή από την Επιτροπή κατεπείγοντος εγγράφου στον εισαγγελέα για την διενέργεια έρευνας εναντίον του και για να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο κράτησής του.
Συγκεκριμένα, τέθηκε θέμα αποστολής κατεπείγοντος διαβιβαστικού στην Εισαγγελία με τα πρακτικά της συνεδρίασης προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξή του για διακίνηση μαύρου χρήματος και τυχόν άλλα αδικήματα.
Στο διαβιβαστικό προς τον εισαγγελέα γινόταν επίσης λόγος για υποψίες φυγής του μάρτυρα στο εξωτερικό και ζητούνταν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ζητούνταν ακόμη να ελεγχθούν κατεπειγόντως και να κατασχεθούν τα ηλεκτρονικά του αρχεία στο σπίτι του στο Μαρούσι, σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο, όπου συχνά διέμενε και στο γραφείο του στα Εξάρχεια.
Ο κ. Καρακώστας παραδέχτηκε ότι το Νοέμβριο του 1998 έδωσε το ποσό των 200.000 μάρκων σε Γερμανό υπήκοο, τον οποίο όμως αρνήθηκε να κατονομάσει. Όπως είπε, το ποσό προερχόταν από έμβασμα που είχε λάβει νωρίτερα από τον διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ηλία Γεωργίου. Ανέφερε μάλιστα ότι κράτησε προμήθεια 5%.
Μερικούς μήνες αργότερα, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του, έδωσε στο ίδιο πρόσωπο άλλα 250.000, κατόπιν σχετικής εντολής του κ. Γεωργίου, τα οποία όμως προέρχονταν από δικό του λογαριασμό.
Όπως μάλιστα υποστήριξε, δεν διεκδίκησε ποτέ αυτά τα χρήματα από τον κ. Γεωργίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αποτέλεσμα αυτών των σφαλμάτων είναι να έχει καταστραφεί σήμερα οικονομικά.
Ερωτηματικά παραμένουν για ένα ακόμη ποσό 150.000 μάρκων που φαίνονται να του έχουν κατατεθεί το Μάιο του 1998. Σύμφωνα όμως με έρευνα που έχει κάνει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος προκύπτει ότι από το 1995 ως το 1998, αν και οι φορολογικές του δηλώσεις αναφέρουν ελάχιστα ποσά, ο ίδιος έφερε ως συνάλλαγμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 208 εκατ. δραχμές. Κατά τον βουλευτή, ο Καρακώστας έφερε από το 1992 ως το 2008 περί τα 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση πώς δικαιολογούνται αυτά τα ποσά, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι είναι αμοιβές του από δουλειές στη Γερμανία, όπου έχει, όπως είπε, φορολογηθεί, ενώ για την τύχη των εν λόγω ποσών ισχυρίστηκε «ότι όλα τα έχει φάει "στα πάθη του", κυρίως χαρτοπαιξίες και διασκεδάσεις».
Ο κ. Καρακώστας τόνισε επίσης ότι στη δεκαετία του '80 είχε σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Λαλιώτης και ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει κληθεί ποτέ από τη Δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.
Οι ισχυρισμοί του μάρτυρα δεν έπεισαν όμως τους βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ορισμένοι εκ των οποίων υπογράμμισαν ότι ο κ. Καρακώστας υπέπεσε σε προφανείς αντιφάσεις και θα μπορούσε να είχε κρατηθεί στη Βουλή για το -αυτόφωρο- αδίκημα της ψευδορκίας.
Τελικά, ο μάρτυρας δεν συνελήφθη στη Βουλή γιατί δεν το ήθελε ο πρόεδρος της εξεταστικής κ. Βαλυράκης, ενώ στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο που έστειλε η Επιτροπή κατεπειγόντως στον εισαγγελέα, δεν συμπεριελήφθη το αδίκημα της ψευδορκίας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει κανονικά ο κ. Καρακώστας (καθώς δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα).