Δυναμικό «παρών» δίνει η νέα γενιά ελλήνων κινηματογραφιστών συμμετέχοντας με τις ταινίες τους στις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας. Οι δημιουργοί εστιάζουν στο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές σε σύγχρονα προβλήματα, όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.
Δυναμικό «παρών» δίνει η νέα γενιά ελλήνων κινηματογραφιστών συμμετέχοντας με τις ταινίες τους στις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας. Οι δημιουργοί εστιάζουν στο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές σε σύγχρονα προβλήματα, όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.
Η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου (Α’ βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Αντώνη Καφετζόπουλο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο) θα προβληθεί στις 11/9 στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στην τελική τριάδα των διαγωνιζομένων για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 24 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και η ταινία που θα διακριθεί θα λάβει οικονομική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένου και του υποτιτλισμού σε 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη με το φιλμ της «Αttenberg», φέρνει μετά από αρκετά χρόνια μια ελληνική συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας και βρίσκεται δίπλα σε διάσημα ονόματα όπως η Σοφία Κόπολα και ο Ντάρεν Αρονόφσκι. Κεντρική ηρωίδα της ταινίας της είναι η Μαρίνα, μια κοπέλα που μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί και το παρατηρεί εξ αποστάσεως μέσα από τους στίχους του ¶λαν Βέγκα των Suicide και τα ντοκιμαντέρ. Σημαντικό ρόλο στη ζωή της διαδραματίζει και η μοναδική της φίλη, Μπέλλα η οποία θα τη βοηθήσει να λύσει τα μυστήρια της φύσης και της ζωής. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος.
Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο θα κάνει ο Γιώργος Ζώης στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ με την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Casus Beli».
Στην υπόθεση του έργου, άνθρωποι διαφορετικών φύλων, τάξεων, ηλικιών, εθνικοτήτων περιμένουν σε επτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη γραμμή. Φτάνοντας όμως στο τέλος της ανθρώπινης ουρά, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Το σενάριο ου έργου έχει επιλεγεί ως ένα από τα 15 καλύτερα σενάρια για να παρουσιαστεί στο Φόρουμ Ευρωπαίων Παραγωγών στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Στην παραγωγή συμμετέχουν 146 ηθοποιοί.
Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Βενετίας δίνει τη δυνατότητα σε επτά πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο να προβάλλουν τη δουλειά τους την «Εβδομάδα Κριτικής» και να διεκδικήσουν τα αντίστοιχα βραβεία. Ανάμεσά τους εμφανίζεται φέτος και ο «δικός μας», Σύλλας Τζουμέρκας με την ταινία του «Χώρα προέλευσης», διεκδικώντας το Μεγάλο Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη («Lion of the future») και το Βραβείο Κοινού της Εβδομάδας Κριτικής.
Η ταινία του φέρνει αντιμέτωπες τρεις γενιές μιας οικογένειας (τη γενιά του ’50, τη γενιά της μεταπολίτευσης και τη νεώτερη γενιά), με αφορμή μια υπόθεση υιοθεσίας. Η οικογενειακή σάγκα του νεαρού δημιουργού αντικατοπτρίζει ουσιαστικά της πορεία μιας χώρας σε ελεύθερη πτώση. Στους ρόλους των μελών της οικογένειας συμμετέχει ένα δυναμικό σύνολο ηθοποιών: η Αμαλία Μουτούση, σε μια από τις σπάνιες κινηματογραφικές της εμφανίσεις, ο Θάνος Σαμαράς, η Ιωάννα Τσιριγκούλη κ.α. Το φθινόπωρο αναμένουμε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες το «Attenberg» και η «Χώρα Προέλευσης».