Θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που διοικείται χρειάζεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, σύμφωνα με έκθεση ομάδας εθνικών επιστημονικών ακαδημιών. Τονίζεται ότι η επιτροπή πρέπει να κάνει προβλέψεις μόνο όταν έχει στέρεα επιστημονικά στοιχεία και να μην προωθεί συγκεκριμένες πολιτικές.
Θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που διοικείται χρειάζεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, σύμφωνα με έκθεση ομάδας εθνικών επιστημονικών ακαδημιών. Τονίζεται επίσης ότι η επιτροπή πρέπει να κάνει προβλέψεις μόνο όταν έχει στέρεα επιστημονικά στοιχεία και να μην παρασύρεται προς την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών.
Η επιτροπή είχε βρεθεί στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων αφού παραδέχθηκε, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι η έκθεσή της το 2007 υπερέβαλε σε σχέση με το ρυθμό που λιώνουν οι παγετώνες στα Ιμαλάια, ενώ παλαιότερα είχε αναγνωρίσει ότι η ίδια έκθεση ανέφερε ότι η Ολλανδία βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας απ’ό,τι στην πραγματικότητα.
«Ποιοτικές πιθανότητες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να περιγράφουν την πιθανότητα καλά προσδιορισμένων αποτελεσμάτων μόνο όταν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις», αναφέρει η έκθεση, για τη συγγραφή της οποίας συνεργάστηκαν οι ακαδημίες χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το όριο των δύο εξαετών θητειών για τον πρόεδρο της επιτροπής είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να περιοριστεί. Απευθύνει επίσης έκκληση για αλλαγές στον τρόπο διοίκησής της, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εκτελεστικής επιτροπής με μέλη εκτός IPCC.
O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν έχει παραδεχθεί ότι υπήρχε μικρός αριθμός λαθών στην έκθεση του 2007, που αποτελείτο από 3.000 σελίδες και αναφερόταν σε περισσότερες από 10.000 επιστημονικές μελέτες, επιμένοντας ωστόσο ότι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης ήταν σωστά.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ραζέντρα Πασαούρι δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν για το μέλλον του.