Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επισκιάσει τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες 3,6% στο Τόκιο.
Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται σήμερα στις διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες έχουν επισκιάσει τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Η νευρικότητα στις αγορές παραμένει εν όψει των στατιστικών στοιχείων που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ και τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι αποθαρρυντικά.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με πτώση, διευρύνοντας τις απώλειες που κατέγραψαν χθες, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος εξαιτίας της πτώσης των τιμών πετρελαίου. Οι μετοχές των Royal Dutch Shell, BG Group και Tullow Oil σημειώνουν πτώση από 1,6% έως 3,2%.
Στις 10:07 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1,2% στις 1.013,09 μονάδες, έχοντας καταγράψει χθες οριακές απώλειες 0,1%. Από τις αρχές του μήνα ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 2,9%.
«Αν προσέξει κανείς όλο αυτόν το θόρυβο, όλη την αστάθεια και τη νευρικότητα, είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά διακατέχεται από έναν βασικό φόβο αυτή τη στιγμή και αυτός είναι ο φόβος της διπλής ύφεσης», σχολίασε αναλυτής της BNP Paribas Fortis Global Markets.
Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν το χρηματιστήριο του Τόκιο και η Wall Street.
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,6% στις 8.824,06 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 3,8% στις αρχές Ιουνίου. Οι απώλειες του Αυγούστου διαμορφώθηκαν στο 7,5% και είναι οι μεγαλύτερες από τον περασμένο Μάιο.
Σημειώνεται ότι ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 804,67 μονάδες, μειωμένος κατά 3%.
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε και η Wall Street, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς. Οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της οικονομίας αντιστάθμισαν τα θετικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και τα προσωπικά εισοδήματα στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,4% στις 10.009,73 μονάδες, ο Standard & PoorΆs 500 κατά 1,5% στις 1.048,92 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,6% στις 2.119,97 μονάδες.
Πτωτικές είναι οι τάσεις και στις αγορές πετρελαίου. Στις 10:15 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,06 δολάρια στα 73,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent σημείωνε πτώση 88 σεντς στα 75,72 δολάρια το βαρέλι.
«Η υποχώρηση των τιμών αντανακλά την γενικότερη ανησυχία για την ανάκαμψη στην Αμερική», αναφέρει η τράπεζα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας.
Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Χ.Α.. Αυτή την ώρα (10:31), ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 1,19%, στις 1.542,67 μονάδες.
Πιέσεις δέχονται οι τράπεζες με την ΕΤΕ και την Alpha Bank να σημειώνουν πτώση άνω του 2%.