Πολιτική
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 13:26

Αναρμόδιος για τις συμβάσεις με τις ΔΕΚΟ δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης

Την αποσύνδεση του υπουργείου Οικονομικών από οποιαδήποτε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις ΔΕΚΟ που υπογράφθηκαν με τη Siemens, επιχείρησε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, καταθέτοντας στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Την Πέμπτη η κατάθεση του Σ. Κόκκαλη.

Την αποσύνδεση του υπουργείου Οικονομικών από οποιαδήποτε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις ΔΕΚΟ που υπογράφθηκαν με τη Siemens, επιχείρησε ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, καταθέτοντας στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το υπουργείο του οποίου ήταν επικεφαλής δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε θέματα συμβάσεων ΟΣΕ και ΟΤΕ, ενώ αρνήθηκε ότι είχε ουσιαστικό ρόλο στην καταγγελία προγραμματικών συμβάσεων κοινοπραξιών με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για μη τήρηση των προγραμματικών τους υποχρεώσεων.

Ερωτώμενος σχετικά με τις 35 περίπου εγγραφές συναντήσεων ή τηλεφωνικών επαφών με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, που αναγράφονται στο ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάς, ο πρώην υπουργός τις αρνήθηκε πλην δύο ή τριών, ξεκαθαρίζοντας ότι είχε απλώς σχέσεις αβροφροσύνης με τον πρώην ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας.

Χαρακτήρισε παράλληλα ψευδή την καταγγελία του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Βερελή, σύμφωνα με την οποία η κήρυξη ως εκπτώτου κοινοπραξίας δεν προχώρησε επειδή το υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος του Δημοσίου απουσίασε από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού το 2003.

Όπως επισήμανε δε, οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου που εκπροσωπούν το υπουργείο στις γενικές συνελεύσεις δεν είναι δυνατόν να είναι εξουσιοδοτημένοι να καταγγέλλουν συμβάσεις. Αυτές, διευκρίνισε, καταγγέλλονται από τη διοίκηση κατ' εντολήν του υπουργείου και η συνέλευση απλώς επικυρώνει -και όχι αποφασίζει- την καταγγελία.

Σημειώνεται ότι τη σκυτάλη των καταθέσεων παίρνει την Τετάρτη η Ουρανία Ζυγογιάννη, γραμματέας του μηχανικού Παντελεήμονα Καρακώστα, εναντίον του οποίου ασκήθηκε την περασμένη εβδομάδα δίωξη για διακίνηση μαύρου χρήματος. Παράλληλα, θα εξεταστεί συμπληρωματικά ο κ. Καρακώστας κι αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει κατ' αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ αυτού και της γραμματέως του.

Το έργο της Επιτροπής θα συνεχιστεί την Πέμπτη, καθώς έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν ο πρώην υπουργός ¶μυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος για το θέμα του C4I και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους έγινε η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι είχε συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας με τον κ. Καρακώστα, εν αγνοία των υπολοίπων μελών της επιτροπής.

Εντονη ήταν η αντίδραση τόσο του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των κ.κ. Κων. Τζαβάρα και Π. Καμμένο της ΝΔ, οι οποίοι χαρακτήρισαν πολιτικά απαράδεκτη την κίνηση αυτή, πόσω μάλλον, όταν κατά τον κ. Βαλυράκη, ο μάρτυρας δεν προσκόμισε τα στοιχεία που είχε δεσμευτεί για το πού κατευθύνθηκαν τα 600.000 μάρκα.

«Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την Εξεταστική της SIEMENS. ΄Η θα βουλιάξει στα απόνερα ή θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ