Κόσμος
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 07:54

ΗΠΑ: Αρκετό το ένα έτος για διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων

«Ρεαλιστικό» είναι το χρονικό διάστημα ενός έτους για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρούν οι ΗΠΑ και εκτιμούν ότι υπάρχει «ένα παραθυράκι» για τη λύση. Αυτό τόνισε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τζωρτζ Μίτσελ.

«Ρεαλιστικό» είναι το χρονικό διάστημα ενός έτους για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρούν οι ΗΠΑ και εκτιμούν ότι υπάρχει «ένα παραθυράκι» για τη λύση. Αυτό τόνισε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τζωρτζ Μίτσελ.

Μιλώντας πριν την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Μίτσελ τόνισε πως «πιστεύουμε πως είναι ρεαλιστικό και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί».

«Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλοί, ανάμεσά τους και πολλοί γνωστικοί, που έχουν αντίθετη άποψη και πως υπάρχουν και άλλοι που δηλώνουν σαφώς πως αυτό δεν είναι δυνατό και πως οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει ακόμη ούτε να το προσπαθήσουν», τόνισε.

«Ομως κατά την άποψή μου, εκείνο που τελικά έχει σημασία, είναι πως αυτό είναι προς όφελος και των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

«Και πιστεύω πως μπορούμε να υποστηρίξουμε μία σαφή και στέρεα ιδέα πως μία ειρηνική λύση που θα τερματίζει τη σύρραξη, όλες τις διεκδικήσεις, και η οποία θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, που θα ζει εν ειρήνη πλάι στο Ισραήλ είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων», δήλωσε ο Μίτσελ.

«Η εναλλακτική λύση σε αυτό, η πιθανότητα ενός πολέμου που θα συνεχίζεται εσαεί χωρίς προοπτική τερματισμού, είναι ακόμη πιο προβληματική», επεσήμανε.

Ο Μίτσελ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα έχουν μία «ενεργό και διαρκή παρουσία» στις άμεσες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, διαβεβαιώνοντας πως για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αυτές αποτελούν μία «μέγιστη προτεραιότητα».

«Αυτό δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκπροσωπούνται σε κάθε συνάντηση. Γνωρίζουμε τη σημασία των διμερών συνομιλιών ανάμεσα στα δύο μέρη και τις ενθαρρύνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα παραμείνουν στο περιθώριο και δεν θα συμμετάσχουν ενεργά. Θα δράσουμε με τρόπο λογι0κό και νουνεχή, ανάλογα με τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσωπικής εμπλοκής του Ομπάμα στις διαπραγματεύσεις, ο Μίτσελ υπενθύμισε πως «ο πρόεδρος είχε αναμειχθεί προσωπικά στη διαδικασία από την αρχή».

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ προσπαθούν πάντοτε να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή του Ισραήλ από τη μία πλευρά και του Λιβάνου και της Συρίας από την άλλη.

«Οσον αφορά τη Συρία, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται για να καταφέρουμε να δεσμευθούν η Συρία και το Ισραήλ σε συνομιλίες και σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μία ειρήνευση» ανάμεσα στις δύο χώρες», όπως και μεταξύ «του Ισραήλ και του Λιβάνου», τόνισε ο Μίτσελ.

«Οταν ο πρόεδρος είχε ανακοινώσει τον διορισμό μου, δύο ημέρες μετά την άφιξή του στην εξουσία, είχε μιλήσει για μία καθολική ειρήνη και την είχε χαρακτηρίσει ως ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ, τους Παλαιστινίους, το Ισραήλ και τη Συρία, το Ισραήλ και τον Λίβανο, το Ισραήλ και όλους τους ¶ραβες γείτονές του και αυτό παραμένει ο στόχος μας», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Ο ίδιος τόνισε πως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνομιλίες με το Ισραήλ, αρκεί να αποποιηθεί τη βία και εγκολπωθεί τις δημοκρατικές αρχές.

«Δεν αναμένουμε να δούμε τη Χαμάς να διαδραματίζει έναν άμεσο ρόλο στη διαδικασία. Όμως, όπως έχουμε τονίσει σε πλείστες περιπτώσεις η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και εγώ, θα αποδεχόμασταν ευνοϊκά μία πλήρη συμμετοχή της Χαμάς και άλλων εμπλεκόμενων πλευρών, αρκεί αυτές να σεβασθούν τις συνθήκες της δημοκρατίας και της μη βίας, που αποτελούν προαπαιτούμενα για όποια σοβαρή συζήτηση», τόνισε ο Μίτσελ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων