Κόσμος
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 11:31

Oμπάμα: «Αλλαγή σελίδας» στο Ιράκ

Το τέλος των αποστολών μάχης για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ κήρυξε επισήμως ο Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος στους Αμερικανούς ότι βασική προτεραιότητά του είναι πλέον η ανάκαμψη της οικονομίας.

Το τέλος των αποστολών μάχης για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ κήρυξε επισήμως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος στους Αμερικανούς ότι βασική προτεραιότητά του είναι πλέον η ανάκαμψη της οικονομίας.

«Μέσα από αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας. Τώρα είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που απηύθυνε από το Οβάλ Γραφείο, από όπου ο προκάτοχός του είχε κηρύξει την έναρξη του πολέμου το 2003.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει «τεράστιο τίμημα» προκειμένου να «περάσει η τύχη του Ιράκ στα χέρια του λαού του» και ότι νιώθει «δέος» για τις θυσίες του αμερικανικού στρατού. Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και το λαό του Ιράκ.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ περισσότεροι από 4.400 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CBS, το 72% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν άξιζε να χαθούν τόσες ζωές συμπατριωτών τους.

Ο Ομπάμα, που ήταν αντίθετος στον πόλεμο και την αύξηση των στρατευμάτων το 2007, είπε ότι είχε μιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Τζορτζ Μπους, χαρακτηρίζοντάς τον πατριώτη.

«Είναι γνωστό σε όλους πως εκείνος και εγώ είχαμε διαφωνήσει όσον αφορά τον πόλεμο, από το ξεκίνημά του», τόνισε ο πρόεδρος: «Μολαταύτα κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για την υποστήριξη του προέδρου Μπους στα στρατεύματά μας, ούτε για την φιλοπατρία του, ούτε και για την προσήλωσή του στην ασφάλειά μας».

«Υπάρχουν πατριώτες που υποστηρίζουν τον πόλεμο και πατριώτες που είναι αντίθετοι», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα επιχείρησε να συνδέσει το τέλος των αποστολών μάχης με τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας, τα επίμονα υψηλά επίπεδα της οποίας απειλούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιδόσεις των Δημοκρατικών στις εκλογές για το Κογκρέσο στις 2 Νοεμβρίου.

«Σήμερα, ο πλέον επείγον στόχος μας είναι η αποκατάσταση της οικονομίας μας και να δώσουμε πίσω στα εκατομμύρια των Αμερικανών τις δουλειές που έχασαν», τόνισε.

«Έχουμε ξοδέψει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στον πόλεμο, συχνά δανειζόμενοι από το εξωτερικό. Αυτό έχει στερήσει επενδύσεις από το λαό μας και έχει συμβάλει στα ελλείμματα-ρεκόρ», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στον άλλο πόλεμο που μάχονται οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση από το Ιράκ θα τους επιτρέψει να στρέψουν την προσοχή τους στο Αφγανιστάν και τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Υπενθύμισε ωστόσο, ότι η αποστολή των ΗΠΑ εκεί θα διαρκέσει «για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα» και ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο.