Κόσμος
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 12:11

Μπλερ: Δεν είχα προβλέψει τον εφιάλτη στο Ιράκ

Για τον «εφιάλτη» του Ιράκ, που δεν είχε ποτέ φανταστεί, κάνει λόγο στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφορούν σήμερα, ο Τόνι Μπλερ. Επαναλαμβάνει ωστόσο ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για το γεγονός ότι συντάχθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στο βιβλίο του αναφέρεται επίσης στη δύσκολη σχέση του με το διάδοχό του Γκόρντον Μπράουν.

Για τον «εφιάλτη» του Ιράκ, που δεν είχε ποτέ φανταστεί, κάνει λόγο στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφορούν σήμερα, ο Τόνι Μπλερ. Επαναλαμβάνει ωστόσο ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για το γεγονός ότι συντάχθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στο βιβλίο του αναφέρεται επίσης στη δύσκολη σχέση του με το διάδοχό του Γκόρντον Μπράουν.

Σε αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Guardian, ο Μπλερ επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα που ήδη έχει επιστρατεύσει για να δικαιολογήσει την επέμβαση, τονίζοντας πως ο Σαντάμ Χουσέιν αντιπροσώπευε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πως θα μπορούσε να είχε αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Δεν μπορώ να μετανιώσω για την απόφαση να πάμε σε πόλεμο… Μπορώ να πως ότι ποτέ δεν είχα προβλέψει τον εφιάλτη που εκτυλίχθηκε», όπως αναφέρει.

«Συχνά έχω αναρωτηθεί εάν είχα άδικο. Σας ζητώ να σκεφθείτε μήπως όμως είχα και δίκιο», τονίζει σε μία αποστροφή του βιβλίου του ο Μπλερ.

Αναφορικά με τις απώλειες στον πόλεμο, ο Μπλερ τονίζει πως αισθάνεται «ότι τα λόγια συμπάθειας και συλλυπητηρίων είναι απλώς ανεπαρκή. Εκείνοι έχουν φύγει, και εγώ, αυτός που έλαβε τις αποφάσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό τους, εξακολουθώ να ζώ».

«Λυπούμαι βαθύτατα γιΆ αυτούς, λυπούμαι για τις ζωές που χάθηκαν, λυπούμαι για τις οικογένειές τους, των οποίων η θλίψη έγινε ακόμη πιο βαριά από τη διαμάχη για τους λόγους του θανάτου των οικείων τους, λυπούμαι για την εντελώς άδικη επιλογή που έκανε και η απώλεια ήταν η δική τους», τονίζει ο Μπλερ.

«Δεν είχαμε προβλέψει τον ρόλο της Αλ Κάιντα, ή του Ιράν» στον σχεδιασμό για τη μεταπολεμική περίοδο, τονίζει ο Μπλερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που πλέον υπηρετεί ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία), έχει τονίσει πως θα διαθέσει τα έσοδα από το βιβλίο του, που από σήμερα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, σε φιλανθρωπική οργάνωση για τη αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Μπλερ έχει λάβει ήδη προκαταβολή 4,6 εκατ. λιρών (5,6 εκατ. ευρώ) και αναμένεται πως τα έσοδα από τις πωλήσεις θα είναι πολλαπλάσια. Το βιβλίο ήδη βρίσκεται στην 11η θέση των μπεστ-σέλερ του ιστότοπου Amazon, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει τον αριθμό των προπωλημένων αντιτύπων.

Στο βιβλίο του, με τίτλο «Α Journey» («Ένα ταξίδι»), που το χαρακτηρίζει ως «κάτι σαν επιστολή στην χώρα που αγαπώ», ο Μπλερ είναι επίσης αποκαλυπτικός ως προς τη σχέση του με το διάδοχό του στην πρωθυπουργία Γκόρντον Μπράουν, υποστηρίζοντας ότι του έλειπε το πολιτικό ένστικτο και ότι είχε «μηδενική» συναισθηματική νοημοσύνη.

Αναμετρώντας τα προτερήματα και τα ελαττώματα του διαδόχου του, ο Μπλερ καταγράφει: «Πολιτικός υπολογισμός, ναι. Πολιτικά συναισθήματα, κανένα. Αναλυτική νοημοσύνη, βεβαίως. Συναισθηματική νοημοσύνη, καθόλου».

Τον περιγράφει επίσης ως «περίεργο τύπο» και επισημαίνει ότι η πρωθυπουργία του «δεν επρόκειτο ποτέ να είναι επιτυχής», αλλά ότι «ήταν σχεδόν αδύνατο» να τον αποτρέψει από το να την αναλάβει, καθώς τον υποστήριζε σημαντικό κομμάτι του κόμματος και των ΜΜΕ.

«Ήταν δύσκολος, κάποιες φορές σε τρέλαινε; Ναι. Αλλά ήταν επίσης δυνατόν, ικανός και πανέξυπνος, και αυτές είναι ικανότητες τις οποίες ποτέ δεν έπαψα να σέβομαι», όπως γράφει.

Σε συνέντευξή του στο BBC με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Μπλερ προσθέτει ότι η σχέση του με τον Μπράουν ήταν «ειλικρινά δύσκολη, σχεδόν αδύνατη», αλλά ότι «για μεγάλο μέρος του διαστήματος που ήμασταν στην εξουσία, αποτελούσε τεράστια πηγή δύναμης».

Είπε επίσης ότι όσο ο Μπράουν ήταν υπουργός Οικονομίας, «ο κόσμος υπερεκτιμούσε την ικανότητα του να είναι πρωθυπουργός, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια, όταν ήταν πρωθυπουργός, ο κόσμος ίσως υποτιμούσε τις δυνατότητές του».