Κόσμος
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 13:46

Τις συνομιλίες για το Μεσανατολικό απειλούν οι δολοφονίες εποίκων

Έκκληση σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μην αφήσουν τις χθεσινές δολοφονίες τεσσάρων Εβραίων εποίκων να εκτροχιάσουν τις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών που αρχίζουν αύριο στην Ουάσινγκτον, απηύθυναν οι ΗΠΑ.

Έκκληση σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μην αφήσουν τις χθεσινές δολοφονίες τεσσάρων Εβραίων εποίκων να εκτροχιάσουν τις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών που αρχίζουν αύριο στην Ουάσινγκτον, απηύθυναν οι ΗΠΑ.

Οι τέσσερις Ισραηλινοί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες - εκ των οποίων η μία έγκυος-, σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στο Κιριάτ Αρμπα, κοντά στην Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Την ευθύνη της επίθεσης, της σοβαρότερης τους τελευταίους μήνες στην Δυτική Όχθη, ανέλαβε το ένοπλο σκέλος της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις, που έχουν ήδη προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε σε όλες τις πλευρές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Σε μια στιγμή όπως αυτή όπου όλο το Ισραήλ αισθάνεται μια βαθύτατη λύπη μετά τη δολοφονία των τεσσάρων αθώων πολιτών, καλώ όλες τις ενεχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, σε επίδειξη ευθύνη και σεβασμό του νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

«Ο τρόμος δεν θα προσδιορίσει τα σύνορα του Ισραήλ ή το μέλλον των εποικισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο ισραηλινός υπουργός ¶μυνας, Εχούντ Μπαράκ, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει «με το ίδιο ακριβώς τίμημα» τους δράστες της επίθεσης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε έντονα την επίθεση με ανακοίνωση που εξέδωσε γραφείο του πρωθυπουργού Σάλαμ Φαγιάντ.

Από την πλευρά του, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, που χαρακτήρισε «ηρωική» την επίθεση, προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει κι άλλες επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

«Η επίθεση αποτελεί αλυσίδα μιας σειράς επιθέσεων, μερικές από τις οποίες εκτελέστηκαν και άλλες θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αμπού Ουμπάιντα.

Όταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Ντενιάχου συναντηθούν αύριο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, θα είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο εδώ και ένα χρόνο, ενώ θα συνομιλήσουν για πρώτη φορά απευθείας για την ειρήνευση στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια.

Εν όψει της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον εντονότερο δυνατό τρόπο» τη χθεσινή επίθεση, υποστηρίζοντας ότι όλα τα μέρη πρέπει «να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην περιοχή».

Ως προετοιμασία για τις συνομιλίες, ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί χωριστά με τους δύο ηγέτες σήμερα, καθώς και με το βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.