Κόσμος
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 21:46

Μικρό καλάθι κρατά η Ουάσινγκτον

Οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες στην Ανάπολη των ΗΠΑ το 2007 δεν απέφεραν καρπούς. Το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών διευρύνθηκε, κυρίως με τον πόλεμο της Γάζας. Οι πολυάριθμες επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Τζόρτζ Μίτσελ στην Εγγύς Ανατολή δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Γι' αυτό και η ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πριν από λίγες μέρες προκάλεσε καταρχήν έκπληξη: "Κάλεσα τους κκ. Νετανιάχου και Αμπάς για απευθείας συνομιλίες στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εντός ενός έτους".

Το μεγάλο αγκάθι είναι η ισραηλινή εποικιστική πολιτική στη Δυτική Όχθη. Όπως επισημαίνει ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ: "Ελπίζω να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Το σημαντικότερο είναι εάν η ισραηλινή κυβέρνηση έχει να επιλέξει μεταξύ των οικισμών και της ειρήνης, να αποφασίσει υπέρ της ειρήνης".

Τον Νοέμβριο του 2009 το Ισραήλ υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και αποφάσισε το πάγωμα του εποικισμού για 10 μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί εγκαταλείπουν τις περιοχές, έσπευσε να διευκρινίσει ο Νετανιάχου: "Είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Φυτεύουμε και χτίζουμε εδώ. Θα είναι πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ισραήλ".

Η εποικιστική πολιτική δεν είναι όμως το μοναδικό αγκάθι. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να βρεθεί λύση τόσο στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ όσο και στο θέμα των παλαιστινίων προσφύγων.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας των νέων συνομιλιών είναι ελάχιστες. Γι' αυτό και φρόντισαν να διευρύνουν σημαντικά τον κύκλο των προσκεκλημένων, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ, το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό Τόνι Μπλερ. Απόυσα η υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. Κάθριν ¶στον.

Στις φωτογραφίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (αριστερά) με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Deutsche Welle