Κόσμος
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 11:57

Έκκληση Ομπάμα για πρόοδο στις συνομιλίες για το Μεσανατολικό

Να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για ειρήνη κάλεσε τους ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων ο Αμερικανός πρόεδρος, την παραμονή των πρώτων απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και δύο χρόνια, που αρχίζουν σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για ειρήνη κάλεσε τους ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων ο Αμερικανός πρόεδρος, την παραμονή των πρώτων απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και δύο χρόνια, που αρχίζουν σήμερα στην Ουάσινγκτον.

«Αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην παρουσιαστεί ξανά σύντομα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, δεσμευόμενος να στηρίξει το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Όπως είπε, οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους. Ο Ομπάμα καταδίκασε επίσης τη «χωρίς νόημα σφαγή» τεσσάρων εποίκων στη Χερβρώνα, τονίζοντας ότι δεν θα υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, πριν από την επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

Οι τέσσερις έποικοι σκοτώθηκαν από ενόπλους την Τρίτη – την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς. Σε άλλη επίθεση χθες, δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλων κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κοτσάβ Χασατσάρ. Και για την επίθεση αυτή την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς, που δεν συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε μάλιστα ότι η ισλαμιστική οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, σκοπός των συνομιλιών είναι μία τελική συμφωνία που θα βάλει τέλος στην ισραηλινή κατοχή που άρχισε το 1967 και θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους. Επαίνεσε τον Αμπάς και το Νετανιάχου ως ηγέτες «που εγώ πιστεύω ότι επιθυμούν την ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Αμπάς ως «εταίρο στην ειρήνη», τονίζοντας ότι δεν θα αφήσει τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών να «μπλοκάρουν το δρόμο μας προς την ειρήνη».

«Στόχος μας είναι να χτίσουμε μία ασφαλή και διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», όπως είπε.

Μιλώντας στο πλευρό του, ο Αμπάς είπε ότι «δεν θα κάνουμε καμία οικονομία στις δυνάμεις μας και θα εργαστούμε με επιμονή και ακούραστα για να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα πετύχουν το σκοπό τους».

Εν τω μεταξύ, ο Ναφτάλι Μπένετ, διευθυντής του συμβουλίου YESHA των εποίκων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι έποικοι θα αρχίσουν να κτίζουν κατοικίες και δημόσια κτρίια σε τουλάχιστον 80 εποικισμούς, παραβιάζοντας το μερικό πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας στους εποικισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το οποίο λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Το πάγωμα έχει τελειώσει ντε φάκτο», δήλωσε ο Μπενέτ, ο οποίος επέκρινε τις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες υποστηρίζοντας ότι έχουν στόχο μια «ψεύτικη ειρήνη» και απορρίπτοντας τα αιτήματα των Παλαιστινίων να τερματισθεί η οικοδόμηση οικισμών στα εδάφη στα οποία θέλουν να ιδρύσουν το κράτος τους.

«Όταν καταλάβουν πως οι Ισραηλινοί βρίσκονται εδώ για μείνουν και μέρα με τη μέρα θα γίνονται δυνατότεροι, θα τα παρατήσουν», δήλωσε ο Μπένετ.