Πολιτική
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 09:27

Σ. Κόκκαλης: Aνταγωνίστριες Siemens και Intracom

Στην ανταγωνιστική σχέση που είχαν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών οι εταιρείες Siemens και Intracom στήριξε τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

Στην ανταγωνιστική σχέση που είχαν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών οι εταιρείες Siemens και Intracom στήριξε τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας ότι αντίθετα με τη γερμανική εταιρεία η δική του επιχείρηση ακολούθησε εντελώς νόμιμες πρακτικές για την προώθηση των συμφερόντων της.

Ο κ. Κόκκαλης αντέκρουσε τον ισχυρισμό της αμερικανικής νομικής εταιρείας Debevoise περί «συνδεδεμένων συμφερόντων της Intracom και της Siemens έναντι του ΟΤΕ», υποστηρίζοντας επανειλημμένα ότι οι δύο εταιρείες ήταν ανταγωνιστικές.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είχε καμία επαφή με στελέχη της μητρικής Siemens, ούτε μεσολάβησε ποτέ για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας.

Οπως σημείωσε η μοναδική συνεργασία που είχαν οι δύο εταιρείες αφορά τον ψηφιακό Δακτύλιο της Αττικής, όπου η Intracom ήταν ανάδοχος εταιρεία και η Siemens υπεργολάβος.

Ο κ. Κόκκαλης έδωσε πάντως ιδιαίτερη έμφαση στη διαφορετικές επιχειρηματικές πρακτικές που ακολούθησε ο ίδιος και η εταιρεία του σε σχέση με τη Siemens υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε δωροδόκησε ή χρησιμοποίησε άλλου είδους αθέμιτα μέσα.

Οταν μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας ζήτησε να πληροφορηθεί αν η Intracom σχετίζεται με μίζες σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Κόκκαλης έδειξε ιδιαίτερη δυσφορία λέγοντας ότι δεν κλήθηκε στην Εξεταστική να καταθέσει για τις υποθέσεις της Intracom, αλλά μόνο για τη Siemens. Σε αντίστοιχη δε ερώτηση που του τέθηκε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε προσβεβλημένος και αρνήθηκε να απαντήσει.

Αντίθετα, όταν ρωτήθηκε για το πώς κατάφερε να ανταγωνιστεί επιτυχώς τη Siemens δίχως να καταφύγει σε αθέμιτα μέσα, ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι αυτό οφείλεται στην ικανότητα της επιχείρησής του. Διαχώρισε, μάλιστα, περαιτέρω την Intracom αναφέροντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εταιρείες που ακολουθούν πλάγιες μεθόδους.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του κατέθεσε μάλιστα και το αντίγραφο επιστολής που είχε αποστείλει ο ίδιος το 1997 στους τότε υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών με την οποία τους καλούσε να προωθήσουν τις προγραμματικές συμβάσεις προκειμένου να στηριχτεί η ελληνική οικονομία και να τονωθεί η απασχόληση.

Επιπλέον, ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι δεν αληθεύει ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη ότι παραιτήθηκε από την Οικουμενική Κυβέρνηση λόγω της απευθείας ανάθεσης 470.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ σε Siemens και Intracom το 1990. Σχολίασε μάλιστα σκωπτικά ότι ο κ. Κεφαλογιάννης παραιτήθηκε με «χρονοκαθυστέρηση» και υπογράμμισε ότι η ανάθεση έγινε κατόπιν εισήγησης των υπηρεσιών του ΟΤΕ.

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη αν έδωσε χρήματα το 1993 στο βουλευτή τότε Γιώργο Σιμπιλίδη, προκειμένου να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Αν ήταν να ρίξω την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έβαζα τον κουμπάρο μου τον Θόδωρο Κατσίκη», φέρεται να είπε ο κ. Κόκκαλης.

Κατάθεση Σπηλιωτόπουλου

Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε χθες και ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ., Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι την αρμοδιότητα για τις συμβάσεις του συστήματος ασφαλείας C4I δεν την είχε ο ίδιος, αλλά ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Κατέθεσε επίσης ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για την πραγματοποίηση γενικής δοκιμής του συστήματος πριν την αγορά του, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση διαπίστωσης προβλημάτων.