Κόσμος
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 18:03

Πορτογαλία: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για κακοποίηση παιδιών σε κρατικό ορφανοτροφείο

Πορτογαλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ενόχους και τους επτά κατηγορούμενους για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο κρατικό ορφανοτροφείο Κάζα Πία. Ανάμεσά τους ένας γνωστός τηλεπαρουσιαστής και ένας διπλωμάτης.

Πορτογαλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ενόχους και τους επτά κατηγορούμενους για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο κρατικό ορφανοτροφείο Κάζα Πία.

Οι κατηγορούμενοι, στους οποίους περιλαμβάνονται ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας, κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση ή ότι βοήθησαν να κακοποιηθούν σεξουαλικά δεκάδες παιδιά που διέμεναν στο κρατικό ορφανοτροφείο.

Κατά των κατηγορουμένων υπάρχουν αποδείξεις, όπως έκρινε το δικαστήριο. Οι ετυμηγορίες στην πολύκροτη αυτή δίκη γύρω από το σκάνδαλο παιδεραστίας στο κρατικό αυτό ίδρυμα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα. Οι επτά κατηγορούμενοι μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών.

Πρόκειται για τον πρώην οδηγό του Κάζα Πία Κάρλος Σιλβίνο, τον πρώην διευθυντή του ιδρύματος Μανουέλ Αμπράντες, το δημοφιλή τηλεοπτικό παρουσιαστή Κάρλος Κρους, τον πρώην διπλωμάτη της Πορτογαλίας Τζόρζε Ρίτο, το δικηγόρο Ούγκο Μάρκαλ, το γιατρό της υψηλής κοινωνίας Τζοάο Φερέιρα Ντίνις και τη Γκερτρούντες Νούνες, μια γυναίκα που ήταν ύποπτη ότι επέτρεπε να χρησιμοποιείται το σπίτι της για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Ο Σιλβίνο κατηγορείτο για σεξουαλική κακοποίηση και ότι προμήθευε παιδιά σε πλούσιους παιδεραστές έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Ο οδηγός είναι ο μόνος από τους κατηγορούμενους που είχε δηλώσει ένοχος σε ορισμένες από τις κατηγορίες. Αυτός αιτιολόγησε τη συμπεριφορά του λέγοντας ότι και ο ίδιος είχε κακοποιηθεί όταν ήταν παιδί.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το Νοέμβριο του 2002 μετά την αποκάλυψη από την εβδομαδιαία εφημερίδα Espresso πληροφοριών για φερόμενη κακοποίηση παιδιών, κυρίως αγοριών, για κάποιες δεκαετίες.

Στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση στο κρατικό ορφανοτροφείο είχαν έρθει στην επιφάνεια ήδη από τη δεκαετία του 1980, αλλά η έρευνα είχε εγκαταλειφθεί και τα έγγραφα είχαν εξαφανιστεί σε μία κατά ορισμένους προσπάθεια συγκάληψης.

Κατά τη δίκη κατέθεσαν 32 θύματα, τα οποία παρουσίασαν πολύ μελανές περιγραφές της κακοποίησης που υπέστησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ