Πολιτική
Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2010 14:54

Εντονο παρασκήνιο για τις υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τις ζυμώσεις για τα ονόματα των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες και τους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να κορυφώνονται. Αυριο στις 11.00 οι τελικές ανακοινώσεις.

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τις ζυμώσεις για τα ονόματα των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες και τους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να κορυφώνονται.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο στις 11.00 το πρωί, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός καλείται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ έχει δεχτεί πολλά «όχι» από τους υπουργούς του.

Οι υποψηφιότητες στις περισσότερες περιφέρειες δείχνουν να έχουν «κλειδώσει», ωστόσο έντονη είναι η ονοματολογία τόσο για την περιφέρεια Αττικής, όσο και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Γιάννης Σγουρός, Κώστας Σκανδαλίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι οι επικρατέστεροι για να λάβουν το χρήσμα του ΠΑΣΟΚ για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Τον κατάλληλο υποψήφιο απέναντι στον Παναγιώτη Ψωμιάδη καλείται να επιλέξει ο πρωθυπουργός για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου φέρεται να έχει δεχθεί αρνήσεις από το Χάρη Καστανίδη και το Γιάννη Μαγκριώτη. Πληφοροφίες θέλουν τον δεύτερο να έχει αλλάξει γνώμη.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μίχας και ο Γιαννης Μπουτάρης φέρονται να έχουν «κλειδώσει» για τα ψηφοδέλτια των δήμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός

Πάντως, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανοίγει και ο δρόμος για τον εμμέσως προαναγγελθέντα ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός κρατά έως τέλους κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα γίνουν απλές αντικαταστάσεις των στελεχών της κυβέρνησης που θα κατέβουν υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές ή αν θα γίνουν τελικά δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σήμερα ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις στα πέντε τραπέζια διαλόγου του Εθνικού Συμβουλίου, στα οποία συζητούνται η Παιδεία, το Κοινωνικό δίχτυ προστασίας, η Περιφερειακή ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ΕΣΥ, η βιώσιμη ανάπτυξη και η καινοτομία στη δημόσια διοίκηση.

ΚΚΕ

«Το ποιους υποψήφιους θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ για τις (αυτοδιοικητικές) εκλογές είναι δικό του πρόβλημα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Θανάσης Παφίλης.

«Αυτό που πρέπει να αφορά το λαό είναι να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση ώστε να εμποδιστούν τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Την αντεπίθεση αυτή μπορούμε να την πετύχουμε με τη λαϊκή συσπείρωση και το ΚΚΕ».