Κόσμος
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 09:07

Αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία για την εκλογή της Μις Κόσμος

Σαράντα με 50 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στην πόλη Καντούνα της Νιγηρίας, που συγκλονίζεται εδώ και δύο ημέρες από διαδηλώσεις φανατικών μουσουλμάνων, εναντίον του διαγωνισμού για την ανάδειξη της Μις Κόσμος, που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας στην Καντούνα, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λάγος και στην περιοχή μεταφέρονται στρατιώτες για να βοηθήσουν την αστυνομία να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

«Εχουν πυρποληθεί εκκλησίες και έχουν σκοτωθεί άνθρωποι, αλλά δεν γνωρίζω ακριβή στοιχεία», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο Ρόιτερ, υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters οι νεκροί είναι περισσότεροι από 40 και οι τραυματίες 500. Ο Σέχου Σάνι, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος κατοικεί στην Καντούνα δήλωσε ότι έχει ακούσει πληροφορίες πως στη διάρκεια των ταραχών έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι. Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ίδιος είδε μόνον έναν νεκρό σε δρόμο της πόλης.

Πάντως το CNN επικαλούμενο άλλες πηγές, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 50.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ομάδες νεαρών μουσουλμάνων πυρπόλησαν εκκλησίες, λεηλάτησαν καταστήματα και κατέστρεψαν αυτοκίνητα στους δρόμους της πόλης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ολουσεγκούν Ομπασάνιο απηύθηνε έκκληση για ηρεμία και προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα οποιονδήποτε διαταράσσει την τάξη.

Οι ταραχές ξέσπασαν την Τετάρτη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «This Day», που έγραψε ότι οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται για τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Κόσμος, αφού αν ζούσε ο προφήτης Μωάμεθ θα μπορούσε να παντρευτεί μία από τις διαγωνιζόμενες.

Η οργάνωση των μουσουλμάνων ιερωμένων «Umma», αντέδρασε καλώντας την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και κάλεσε τα μέλη της σε επαγρύπνηση.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το δημοσίευμα «το οποίο χωρίς αμφιβολία ξεπέρασε τα όρια της υπεύθυνης δημοσιογραφίας κάνοντας ένα προκλητικό σχόλιο για τον προφήτη Μωάμεθ». Η εφημερίδα έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι το σχετικό άρθρο δημοσιοποιήθηκε από λάθος, αλλά οι φανατικοί μουσουλμάνοι στην πόλη Καντούνα επιτέθηκαν στα γραφεία της και τα πυρπόλησαν.