Την απόφαση της ιαπωνικής δικαιοσύνης να τιμωρήσει με ένα έτος φυλάκισης με 3ετή αναστολή τους δύο ακτιβιστές, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο διαφθοράς στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Νότιο Ωκεανό, καταδικάζει η Greenpeace.
Την απόφαση της ιαπωνικής δικαιοσύνης να τιμωρήσει με ένα έτος φυλάκισης με 3ετή αναστολή, τους δύο ακτιβιστές, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο διαφθοράς στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Νότιο Ωκεανό, καταδικάζει η Greenpeace.
Σημειώνεται ότι οι δύο Ιάπωνες, Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι καταδικάστηκαν για κλοπή και καταπάτηση ιδιοκτησίας, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με τη λαθραία διακίνηση κρέατος φάλαινας, από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της ιαπωνικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πήραν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό στοιχείο ένα κουτί με κρέας φάλαινας, το οποίο προοριζόταν για ιδιωτική χρήση, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του – χρηματοδοτούμενου από τους Ιάπωνες φορολογούμενους – φαλαινοθηρικού προγράμματος.
Έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης του ιαπωνικού δικαστηρίου, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως και εκατοντάδες υποστηρικτές της περιβαλλοντικής οργάνωαης ανά τον κόσμο, παρέδωσαν επιστολή στον Πρέσβη της Ιαπωνίας και προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Πρεσβείας.
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Greenpeace, μετά από τη σύλληψή τους το 2008, οι Σάτο και Σουζούκι υποβλήθηκαν σε προφυλάκιση 26 ημερών, την οποία η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση χαρακτήρισε ως πολιτικά υποκινούμενη πράξη που παραβιάζει τα δικαιώματά τους.
Τη σύλληψη ακολούθησε μία δίωξη διάρκειας 2 ετών, κατά την οποία οι φαλαινοθήρες και οι υπεύθυνοι του φαλαινοθηρικού προγράμματος έπεφταν διαρκώς σε αντιφάσεις γύρω από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο θέμα του λαθρεμπορίου κρέατος φάλαινας.
Η υπόθεση των «Tokyo Two» έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα διεθνές ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ιαπωνία, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Navi Pillay, είχε εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.