Κόσμος
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 11:26

Ολοκληρώνει σήμερα της εργασίες της η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν σήμερα τις εργασίες της συνόδου κορυφής στην Πράγα συναντώντας τους ομολόγους τους από 27 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Κατά τη σημερινή συνάντηση θα επιδιωχθεί η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους εταίρους του που παίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, αναμένεται πάντως να εστιαστούν στο θέμα του Ιράκ. Η Ρωσία, που αντιτίθεται στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, δήλωσε χθες διά του Ιγκόρ Ιβανώφ ότι «θα εξετάσει ενδελεχώς» τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν από το ΝΑΤΟ στην Πράγα, κυρίως εκείνες που αφορούν «στην επέκταση της Συμμαχίας και το μετασχηματισμό της».

Ο Ιβανώφ τόνισε ότι η μόνη ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, είναι ότι τα νέα μέλη της Συμμαχία δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Επίσης ξέφρασε την ελπίδα ότι στη σημερινή συνάντηση του συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η Συμμαχία θα ενημερώσει τη ρωσική πλευρά για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Πράγα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μετέβη στην Πράγα, αλλά θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στην Αγία Πετρούπολη. Ο Μπους θα αναχωρήσει το μεσημέρι για την Αγία Πετρούπολη για να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα εν μέσω των καταγγελιών ότι το Κίεβο ενέκρινε την πώληση στη Βαγδάτη του συστήματος ραντάρ «Κολτσούγκα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον ερωτηθείς για τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Κούτσμα τόνισε ότι «υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί».

Οι ηγέτες των 19 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενέκριναν χθες τη συγκρότηση μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης, εξοπλισμένης με τα πιο σύγχρονα οπλικά μέσα για την αντιμεπώπιση των ανά τον κόσμο κρίσεων αλλά και της απειλής που συνιστούν η διεθνής τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα κράτη μέλη ανέλαβαν συνολικά 408 δεσμεύσεις για τη δημιουργία της δύναμης η οποία καλείται : Να αναπτύσσεται σε απομακρυσμένες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με όσα οπλικά μέσα χρειάζεται, να αυτοσυντηρείται για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, να αμύνεται αποτελεσματικά εναντίον οποιουδήποτε εχθρού ή όπλου και να επιτίθεται δυναμικά με απόλυτη ακρίβεια.

Η δύναμη αυτή θα είναι πλήρως έτοιμη από επιχειρησιακή άποψη το 2006. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύσσει τις δυνάμεις του όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε όποιο σημείο του πλανήτη χρειάζονται οι υπηρεσίες του, «ακόμη και σε περιοχές όπου οι νατοϊκές δυνάμεις ενδεχομένως να βρεθούν ενώπιον απειλών με βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα», όπως αναφέρεται στην διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής.

«Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ εξαρτάται ουσιαστικά από τις στρατιωτικές του δυνατότητες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.