Πολιτιστικά
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 16:46

Πάμε… θέατρο με τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Με βασικούς του στόχους την προβολή έργων κυρίως Ελλήνων συγγραφέων, την στροφή προς τους νέους ανθρώπους και την έξοδο του θεάτρου στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, το ΚΘΒΕ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε… πρόβες. Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει δυναμικά σύντομα, με παραστάσεις που απευθύνονται σε όλους.

Με βασικούς του στόχους την προβολή έργων κυρίως Ελλήνων συγγραφέων, την στροφή προς τους νέους ανθρώπους και την έξοδο του θεάτρου στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, το ΚΘΒΕ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε… πρόβες. Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει δυναμικά σύντομα, με παραστάσεις που απευθύνονται σε όλους.

«Βεντάλια» παραστάσεων

Ευχαριστώντας τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο για την ανανέωση της θητείας του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης τόνισε πως «ο προηγούμενος χρόνος ήταν πιλοτικός για μένα. Προσπαθούμε όλοι, ώστε το ΚΘΒΕ να εργάζεται προς τις σωστές κατευθύνσεις. Για φέτος επιμένουμε στα ελληνικά έργα, άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε και με την νέα θεατρική χρονιά ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μια «βεντάλια» παραστάσεων που να ανταποκρίνονται σε όλους, χωρίς να καταλήγουμε σε λαϊκισμούς».

Στην κεντρική σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Σωτήρη Χατζάκη με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη, αλλά και την «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γεωργιανού Ρόμπερτ Στούρουα και στους κεντρικούς ρόλους τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Δήμητρα Ματσούκα.

Στην παιδική σκηνή, οι λιλιπούτειοι θεατρόφιλοι θα μπορούν να δουν το έργο «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αξιοσημείωτες είναι οι παραστάσεις «Ηλέκτρα», «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του, ο Μάτι» με τον Κώστα Καζάκο να ερμηνεύει και να σκηνοθετεί αλλά και τα «Διαμάντια και μπλουζ» με την Νόρα Κατσέλη.

Το χοροθέατρο αποτελείται φέτος από την ομάδα «Sine qua non» η οποία θα ανεβάσει την παράσταση «Τουλούζ Λωτρέκ», που αναφέρεται στη σχέση του γνωστού ζωγράφου με το can-can και το kabare. Όπως επισήμανε ο κ. Χατζάκης, οι χορευτές θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη για όλη τη σεζόν, συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις.

Στη Μονή Λαζαριστών

Στη Λαϊκή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών, έρχονται για άλλη μια χρονιά –με συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων- οι «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά όπως και η πολιτική σάτιρα των… Μαυρογιαλούρων, το «Υπάρχει και φιλότιμο» των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

Στην Πειραματική Σκηνή, οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι μετά από δύο χρονιές και επιτυχημένες παραστάσεις σε φυλακές και ΚΕΘΕΑ, παρουσιάζουν την «Ώρα της Κρίσεως». Ο Γιάννης Ρήγας σκηνοθετεί «Το όνειρο του Χάϊμε» του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Παναγιώτη Μπρατάκου και μετά τον περσινό «Ζορμπά», ο Λιθουανός Τζέζαρις Γκραουζίνις, υπογράφει σκηνοθετικά την μαύρη κωμωδία του Φραντζ Κάφκα «Deja Vu».

Δράσεις

Καινούριος θεσμός για φέτος είναι οι «Παρουσίες» όπου στον νέο χώρο που θα δημιουργηθεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, θα τιμώνται ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και της πόλης. «Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, είναι οι πιο σημαντικοί στην Ελλάδα. Αυτοί στηρίζουν το Κρατικό Θέατρο και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε», ανέφερε ο κ.Χατζάκης.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν τα έργα «Ο ουρανός κατακόκκινος», «Τα γραΐδια της Θεσσαλονίκης» και ιστορίες από τον «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι. Παράλληλα, ιδρύεται η Βαλκανική Θεατρική Σκηνή, με σκοπό την δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη.

Θεσμοθετούνται μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ, το Θέατρο κατ’οίκον για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και στο πλαίσιο του «Make a wish» πραγματοποιούνται ευχές παιδιών σχετικές με το θέατρο. Όσον αφορά την Όπερα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον κ.Χατζάκη, πρέπει πρώτα να διευθετηθεί το θέμα του χρέους –ύψους 3 εκ.€- και έπειτα θα καθορισθεί ο τρόπος λειτουργίας της.

Ν.Κ.