Πολιτική
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 22:01

Εν αναμονή ριζικού ανασχηματισμού

«Κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι σαρωτικές. Ιδρύεται Υπουργείο Προεδρίας, υπό τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Ποιοι φεύγουν, ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν.

«Κλείδωσαν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες αναμένεται να είναι σαρωτικές και περιλαμβάνουν μεταθέσεις προσώπων, αναδιανομή αρμοδιοτήτων, σύσταση νέων υπουργείων, αλλά και επιστροφή στελεχών από τον «πυρήνα» του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδρύεται Υπουργείο Προεδρίας, με υπουργό τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ και με επιπλέον αρμοδιότητα τις ξένες επενδύσεις παραμένει πιθανότατα ο κ. Χάρης Παμπούκης και ο κ. Γιώργος Πεταλωτής υφυπουργός και κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υπουργός Υγείας, Διατροφής και ¶θλησης τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, με υφυπουργό τον κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, ενώ ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας , με τίτλο Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων, με υπουργό τον κ. Γιάννη Διαμαντίδη και υφυπουργό την κ. Ελπίδα Τσουρή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πιθανότατα αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Παπουτσής, Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, με υφυπουργό την κ. Μιλένα Αποστολάκη, Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δημήτρης Δρούτσας , αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και υφυπουργός για θέματα Απόδημου Ελληνισμού ο κ. Δημήτρης Δόλλης.

Από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας μετακινείται πιθανότατα η κ. Λούκα Κατσέλη, με αναπληρωτή υπουργό τον νυν υφυπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.

Από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται η κ. Φώφη Γεννηματά, αναλαμβάνοντας αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Αμετακίνητοι φαίνεται ότι παραμένουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής του Πάνος Μπεγλίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, με αρμοδιότητα τα μέσα ενημέρωσης αναμένεται να αναλάβει ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

Εκτός κυβέρνησης φαίνεται ότι μένει η νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ενώ στην κυβέρνηση μετακινείται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος και αναλαμβάνει πιθανότατα αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας με θέματα Βορείου Ελλάδος. Στη θέση του κ. Ξυνίδη θα τοποθετηθεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να προτείνεται να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαβουλεύσεις και οι τηλεφωνικές επαφές συνεργατών του Πρωθυπουργού με στελέχη που θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας.