Πολιτική
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 02:11

Βιογραφικό Γιάννη Κουτσούκου

Ο Γιάννης Κουτσούκος γεννήθηκε το 1953 στην Αμαλιάδα Ηλείας και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, το 1974. Εργάστηκε στην αρχή στον ιδιωτικό τομέα και από τις αρχές της δεκαετίας του '80, προσελήφθη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ασχολήθηκε με τη μελέτη και την εφαρμογή του ΦΠΑ.

Ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα, αρχικά ως μέλος της ΠΑΣΚΕ Λογιστών και αργότερα ως μέλος της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων. Παράλληλα, συμμετείχε στο κίνημα των Οικονομικών Επιστημόνων και το 1983 εξελέγη στην πρώτη αιρετή διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θέση στην οποία εξελέγη και το 1989. Την ίδια χρονιά εξελέγη μέλος της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και γραμματέας της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το 1992 επανεξελέγη στην ΑΔΕΔΥ. Το 1993 εξελέγη πρόεδρός της, καθώς και στα συνέδρια του 1995 και του 1998 (μέχρι το 2000).

Ως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, εξελέγη στις διοικήσεις των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνδικάτων, στη διοίκηση των CES (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων), PSI (Διεθνής των Δημοσίων Υπηρεσιών) και FSESP (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσίων Υπηρεσιών).

Τον Απρίλιο του 1994, στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος και εξελέγη εκ νέου τον Ιούλιο του 1996 και τον Μάρτιο του 1999 στο 4ο και 5ο συνέδριο.

Στις εκλογές του Απριλίου του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με απόφαση του εκλογοδικείου, έχασε την έδρα του, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας.

Τον Μάιο του 2000 τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου τοποθετήθηκε στο συντονιστικό όργανο της Εκτελεστικής Γραμματείας, στη θέση του αποπεμφθέντα Θεόδωρου Τσουκάτου.

Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εξελέγη από την ΚΕ γραμματέας του Τομέα Συνδικαλισμού και Μαζικών Χώρων του κόμματος.

Στις 3 Ιουλίου του 2003 εξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.

Τον Μάρτιο του 2008, μετά το 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2009.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και το βιβλίο "Πολιτική κατάθεση".