Κόσμος
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 14:08

Συνάντηση του γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Ερντογάν

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ δέχτηκε χθες τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που απέσπασε την πλειοψηφία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε αυτή τη χώρα μέλος του Συμβουλίου.

«Πενήντα τρία χρόνια τουρκικής παρουσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μια ευρωπαϊκή χώρα», υπογράμμισε ο Σβίμερ.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Σβίμερ υπενθύμισε ότι τα κριτήρια ένταξης δεν διαφέρουν σε τίποτε με τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις οποίες η Τουρκία υιοθέτησε με την ένταξή της στο Συμβούλιο. «Δεν μπορούμε παρά να ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεχίσει τη σημαντική διαδικασία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο και πρόθυμο να προσφέρει την υποστήριξή του στην Τουρκία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας.