Πολιτιστικά
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 13:49

«Βυσσινόκηπος» στο θέατρο Badminton

150 χρόνια μετά την γέννηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα ¶ντον Τσέχοφ, το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, έρχεται στη χώρα μας για να παρουσιάσει τον Βυσσινόκηπο, το τελευταίο έργο του.

150 χρόνια μετά την γέννηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα ¶ντον Τσέχοφ, το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, έρχεται στη χώρα μας για να παρουσιάσει τον «Βυσσινόκηπο», το τελευταίο έργο του.

Ο Τσέχοφ ολοκλήρωσε τη συγγραφή του «Βυσσινόκηπου» στη Γιάλτα με μεγάλη δυσκολία λόγω της φυματίωσης που τον ταλαιπωρούσε. Η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των προβών στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, τις οποίες ο συγγραφέας παρακολουθούσε και λίγους μήνες μετά το ανέβασμα του έργου, ο Τσέχοφ πέθανε.

Το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας ιδρύθηκε το 1898 από τους Στανισλάφκι και Ντεμίροβιτς και είναι άρρηκτα συνδεδεμένo με το έργο του Αντόν Τσέχοφ. Eνα χρόνο μετά την ίδρυσή του έκανε την πρεμιέρα ο «Γλάρος» και ακολούθησαν «Ο Θείος Βάνιας» (1899), «Οι Τρεις Αδελφές» (1901) και «Ο Βυσσινόκηπος» (1904). Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων παραστάσεων, γεννήθηκε ένα νέο είδος ηθοποιίας και σκηνοθεσίας, η μέθοδος Στανσλάφσκι, που σημάδεψε την ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Από το 1987 το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας μετονομάστηκε σε θέάτρο Αντόν Τσέχοφ.

Το έργο διηγείται την ιστορία ενός σπιτιού με τον ωραιότερο «Βυσσινόκηπο» της περιοχής βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης. Οι σχεδόν αδιάφοροι μικροαστοί ιδιοκτήτες του δεν κάνουν τίποτα για να το σώσουν από την πώληση. Χάνουν το αγαπημένο τους πατρικό σπίτι και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να το κοιτούν και να αναπολούν. Να αναβιώνουν τις παιδικές τους αναμνήσεις, να νοσταλγούν τις παλιές ευχάριστες στιγμές, να χορεύουν, να γελούν, να φλερτάρουν. Τίποτα δεν τους κάνει να μετανιώνουν για την απόφασή τους, ακόμα και όταν ακούν τα τσεκούρια να χτυπούν δυνατά και να κόβουν τις αγαπημένες τους βυσσινιές.

«Ο Βυσσινόκηπος» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής. Το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι σε αυτό περισσότερο από κάθε άλλο έργο του δημιουργού, φαίνεται η δυσκολία, η αδυναμία των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην προσωπική τους ζωή. Ο Αντόν Τσέχοφ μέσα από το έργο του απεικονίζει τη διαρκή φθορά της καθημερινής ζωής στη Ρωσία του 20ου αιώνα δίνοντας όμως μια νότα ελπίδας για το μέλλον και κάνοντας μια ακριβή πρόβλεψη της ίδιας της επανάστασης που ακολούθησε.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση στα ρώσικα με υπέρτιτλους στο θέατρο Badminton την 1η, 2η και 3η Οκτωβρίου 2010.