Κόσμος
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 15:34

Μπους, Λάντεν και Σαντάμ υποψήφιοι για το «Πρόσωπο της Χρονιάς»

Ποιο ήταν το πρόσωπο που σημάδεψε το 2002; Ερώτημα απλό, απάντηση σύνθετη ή καλύτερα απόπειρες ετερόκλητων απαντήσεων. Κάθε ταυτότητα οικοδομείται θετικά ή αρνητικά σε σχέση με κάτι άλλο.

Αυτό φαίνεται είχε κατά νου το δημοσιογραφικό επιτελείο του αμερικανικού περιοδικού «Time», όταν συνέτασε τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που απασχόλησαν περισσότερο τις ειδήσεις ή επηρέασαν τη ζωή μας για καλό ή για κακό λόγο.

Το «Time», που αριθμεί 75 χρόνια ζωής, κατέληξε ότι για το «Πρόσωπο της Χρονιάς 2002» άξιοι υποψήφιοι είναι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του κόσμου Οσάμα μπιν Λάντεν, ο λευκός ράπερ Εμινέμ και ο αρχιερέας του «άξονα του κακού» Σαντάμ Χουσεϊν.

Τον επίζηλο τίτλο διεκδικούν επίσης, ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφατ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπους Κοντολίζα Ράις, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, η πράκτορας του FBI Κολίν Ρόουλι, που επέκρινε την υπηρεσία της για τους χειρισμούς της στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Παλαιστίνιοι καμικάζι, η διακοσμήτρια Μάρθα Στιούαρ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Η τελική επιλογή θα αποκαλυφθεί στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει στις 23 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπος του «Τime» δήλωσε ότι το τεύχος με το Πρόσωπο της Χρονιάς πουλά 1,5 φορά περισσότερα τεύχη από οποιαδήποτε άλλη έκδοση του περιοδικού.