Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 16:13

Πρόστιμα ΕΣΡ σε τηλεοπτικά κανάλια

Την επιβολή προστίμων σε τηλεοπτικά κανάλια μεταξύ των οποίων και η ΝΕΤ, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σε ισχύ οι περιορισμοί για τις εμφανίσεις υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές.

Την επιβολή προστίμων σε τηλεοπτικά κανάλια μεταξύ των οποίων και η ΝΕΤ, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Συγκεκριμένα πρόστιμο 40 χιλιάδων ευρώ επεβλήθη στο Star για παραβίαση διατάξεων περί προστασίας ανηλίκων, κατά τη διάρκεια προβολής συνέντευξης της Τζούλιας Αλεξανδράτου με πλάνα από ταινία πορνογραφικού περιεχομένου. Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε πρόστιμο 40 χιλ ευρώ αυτή τη φορά κατά την προβολή θέματος για το ίδιο πρόσωπο στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού (21/6).

Πρόστιμο 20 χιλ ευρώ επεβλήθη και στη ΝΕΤ για παρουσίαση οργάνων σεξουαλικής διέγερσης, από την εκπομπή Πρωινή Γραμμή (προβολή ακατάλληλου περιεχομένου χωρίς σήμανση και παραβίαση των διατάξεων για τους ανηλίκους).

Πρόστιμο 40 χιλιάδων για παραβίαση των διατάξεων περί προστασίας ανηλίκων καταλογίστηκε και στον Alpha για τις εκπομπές Κους Κους και Δέστε τους.

Τέλος, σύσταση έγινε στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση της εταιρείας Cosmote (διαφήμιση μέσα σε διαφήμιση).

Σύσταση έγινε και στο Alter για την εκπομπή Ζούγκλα κατά την προβολή του θέματος για τον υπουργό Ν. Σηφουνάκη και τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο στις 22.04.2010, μετά από σχετική καταγγελία του υπουργού.

Εν τω μεταξύ από σήμερα αρχίζει ο περιορισμός για τις εμφανίσεις υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές -δυο φορές σε κανάλι εθνικής εμβέλειας και μια σε τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας- με βάση το νέο νόμο 3870/100.

Όπως διευκρινίζεται, εμφάνιση είναι οι προσωπικές συνεντεύξεις, η συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις (και δελτία ειδήσεων), καθώς και κάλυψη κατόπιν αιτήματος προεκλογικής δραστηριότητας.

Τα πρόστιμα είναι από 50 έως 150 χιλιάδες ευρώ.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών μπορούν να εμφανίζονται σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό (μέχρι τις 13 Οκτωβρίου όποτε θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι) θα πρέπει ωστόσο να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δυο επικεφαλής συνδυασμών.

Επίσης μετά την 13η Οκτωβρίου θα πρέπει να καλούνται από το σύνολο τουλάχιστον τα 2/3 των υποψηφίων.

Εξαίρεση υπάρχει για αυτούς που ήδη κατέχουν το αξίωμα για να τοποθετηθούν για τα έκτακτα θέματα που έχουν ανακύψει χωρίς περιορισμό.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν είναι επιτρεπτή η δημοσιοποίηση από τον Τύπο -ηλεκτρονικό και έντυπο- η καταγγελία για παραβίαση των διατάξεων που αφορούν στην προβολή. (Αρ.12 παρ 3 στοιχείο δ).