Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η αρχή του νομοσχεδίου είναι η επιβολή κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και επαγγελματισμού σε όλα τα θέματα που αφορούν το στράτευμα.
Ανέφερε ακόμη πως πρόκειται για μια φιλόδοξη και εκτεταμένη νομοθετική προσπάθεια η οποία επιλύει τα χρονίζοντα νομοθετικού χαρακτήρα προβλήματα των ΕΔ, με στόχο να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί και όσα έχουν δρομολογηθεί, χωρίς νομοθετικούς φραγμούς και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια κίνηση απογραφειοκρατικοποίησης και ευελιξίας, προκειμένου να φτάσουμε στην ουσία των πραγμάτων.
Αντιρρήσεις για το νομοθέτημα εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Λεονταρίδης υποστήριξε ότι οι αλλαγές που επέρχονται δημιουργούν αισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης στο σώμα των αξιωματικών, των οποίων οι παραιτήσεις προσλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.
Συμπλήρωσε ότι τα στελέχη των ΕΔ εξομοιώνονται με τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ ούτε η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα εξασφαλίζονται.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, η κ. Λιάνα Κανέλλη επεσήμανε πως η κυβέρνηση πάει σε μια μορφή διοίκησης και οργάνωσης του στρατεύματος που θυμίζει δεκαετία του ’60, υποστηρίζοντας ακόμη ότι η νέα δομή διοίκησης και τρόπου οργάνωσης των ΕΔ εξυπηρετεί αμιγώς νατοϊκά συμφέροντα.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ιω. Κοραντής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, με γενικόλογες διατάξεις, άνευ ουσίας, παραπέμπει σε μελλοντικό προεδρικό διάταγμα τις διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών ενώ το σύστημα των μεταθέσεων μετατρέπεται τώρα σε πολύπλοκο, χρονοβόρο και γραφειοκρατικό.
Τέλος, ο κ. Θ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως η εισηγητική του έκθεση δεν εξηγεί ποιες είναι οι διακομματικές και διαχρονικές ανάγκες που ανέδειξαν τις ρυθμίσεις εκείνες τις οποίες άφησε ανολοκλήρωτες η ΝΔ κι έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι ο μεγάλος αριθμός παραιτήσεων οφείλεται στο φόβο του συνταξιοδοτικού.
Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις σημείωσε ότι διατηρήθηκε η ηγεσία η οποία είχε επιλεγεί κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο ενόψει εκλογών, ενώ είπε ότι επιδείχθηκε σεβασμός σε αποφάσεις διοικητικών εφετείων. Πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1/1/2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.
Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1/1/2011 του πτητικού επιδόματος, ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.
Επίσης ενσωματώνονται και οι τροποποιήσεις που επέφερε ο υπουργός ¶μυνας στο καθεστώς των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ