Κόσμος
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010 11:13

ΗΠΑ: Έντονες αντιδράσεις για το κάψιμο του Κορανίου από εκκλησία

Το σχέδιο αμερικανικής εκκλησίας να κάψει το Κοράνι με αφορμή την ένατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου καταδίκασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντάς το «ασεβές» και «αισχρό». Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες, καθώς οι εντάσεις ενισχύονται.

Το σχέδιο αμερικανικής εκκλησίας να κάψει το Κοράνι με αφορμή την ένατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου καταδίκασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντάς το «ασεβές» και «αισχρό».

«Με ενθαρρύνει η ξεκάθαρη, αναμφίβολη καταδίκη αυτής της ασεβούς και αισχρής πράξης, από την πλευρά των Αμερικανών θρησκευτικών ηγετών απ' όλα τα δόγματα-από Χριστιανούς Ευαγγελικούς έως Εβραίους ραβίνους καθώς και από κοσμικούς Aμερικανούς ηγέτες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης», είπε η Κλίντον.

Οι δηλώσεις της Κλίντον έγιναν κατά τη διάρκεια του ιφτάρ, του γεύματος που τρώνε οι μουσουλμάνοι μετά τη λήξη της ημερήσιας νηστείας του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, το οποίο παρέθεσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών.

Την σχεδιαζόμενη ενέργεια καταδίκασε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, που τη χαρακτήρισε «ανόητη».

Η εκκλησία Dove World Outreach Center, που εδρεύει στη Φλόριντα, έχει ανακοινώσει ότι θα κάψει αντίτυπο του Κορανίου το Σάββατο στο Γκέινσβιλ με την ευκαιρία της ενάτης επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς έχει δηλώσει ότι θέλει να «εκθέσει το Ισλάμ» ως «βίαιη και καταπιεστική θρησκεία».

Οι εντάσεις έχουν ενισχυθεί στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζει η επέτειος, αλλά και το τέλος του Ραμαζανίου την Παρασκευή, τη στιγμή που συνεχίζεται και η διαμάχη γύρω από την ανέγερση μουσουλμανικού πνευματικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν».

Παρά τις αντιδράσεις πάντως, πάστορας της εκκλησίας Dove World Outreach Center ανέφερε στο BBC ότι μέλη της σκοπεύουν να προχωρήσουν στο κάψιμο του Κορανίου το βράδυ του Σαββάτου.

Το επικείμενο κάψιμο του Κορανίου έχει ήδη οδηγήσει σε διαδηλώσεις στην Καμπούλ και σε διάφορες χώρες, ενώ ο διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους έχει δηλώσει ότι η ενέργεια θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών.