Οριστικό αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρωινή συνεδρίαση της Γραμματείας της παράταξης για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ενώ λίγο αργότερα ο Αλ.Αλαβάνος ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του.
Οριστικό αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρωινή συνεδρίαση της Γραμματείας της παράταξης για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, με τις δύο πλευρές αμετακίνητες στις θέσεις τους, ενώ λίγο αργότερα ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του.
Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για στήριξη στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, με εναλλακτική ενωτική λύση την υποψηφιότητα του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπό του στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Αντίστοιχα η άλλη πλευρά ενέμεινε στην υποψηφιότητα της κ. Νάντιας Βαλαβάνη που είχε προτείνει ο Αλέκος Αλαβάνος.
Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, αμφισβήτησε ανοικτά τη σκοπιμότητα της υποψηφιότητας του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου και τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Βαλαβάνη.
Τελικά, με δεδομένο το αδιέξοδο στη συνεδρίαση της Γραμματείας, ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το μεσημέρι, και επισήμως την υποψηφιότητά στην Περιφέρεια Αττικής, με τον συνδυασμό «Ελεύθερη Αττική», δρομολογώντας ουσιαστικά, κατά πολλούς, την τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι ο χαρακτήρας των εκλογών έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, ενώ τόνισε ότι η εκλογική αναμέτρηση δίνει μια μοναδική ευκαιρία στον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη, «ενάντια στο Μνημόνιο και σε μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό».
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία να υπάρξει κοινός υποψήφιος, ο κ. Αλαβάνος σχολίασε ότι «δε θα χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν τοποθετούμασταν με βάση τα κριτήρια της κοινωνίας και όχι με βάση τα κριτήρια προσώπων και ομάδων».
Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι μια πρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε ότι θα μπορούσε να ήταν κοινός υποψήφιος, αλλά δεν δέχθηκε ο ίδιος.
Στόχος της υποψηφιότητάς του –όπως είπε- είναι η ανάδειξη μιας «κυβέρνησης της Αττικής», που θα αντιπαρατάσσεται στις επιταγές του Μνημονίου.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» θα επιδιώξει -σύμφωνα με τον ίδιο- την ευρύτερη δυνατή ενότητα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής σημείωσε ότι το εγχείρημα είναι ενωτικό και είναι ανοιχτό σε μεγαλύτερη διεύρυνση.
«Ξέρουμε ότι διακινδυνεύουμε, αλλά ζούμε ιστορικές στιγμές και κανείς δεν μπορεί να είναι απών», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με το τι θα θεωρήσει επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
ΣΥΝ: Αποδυνάμωση της παρουσίας της αριστεράς
Κίνηση που αποδυναμώνει την ενωτική παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, χαρακτήρισε την ανακοίνωση της υποψηφιοτητας του Αλ. Αλαβάνου για την Αττική ο ΣΥΝ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, η ενέργεια αυτή «αποσκοπεί στο να ανακόψει την αναγκαία συνάντηση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και αντιμάχονται την πολιτική του ΔΝΤ και της τρόικας και διερωτάται "ποιον εξυπηρετεί αυτή η επιλογή"».
Δ. Παπαδημούλης: Ζούμε το σκηνικό μίας προαναγγελθείσης ρήξης
Ζούμε το σκηνικό μίας προαναγγελθείσης ρήξης στο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε από την πλευρά του στο ρ/σ Θέμα 989, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και κατηγόρησε τον Αλέκο Αλαβάνο ότι επιβάλει «ετσιθελικά» την υποψηφιότητά του.
Μιλώντας εξάλλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, ο κ. Παπαδημούλης επέρριψε ευθύνες τον κ. Αλαβάνο, επισημαίνοντας ότι, αφού απείχε επιδεικτικά, στη συνέχεια προσπάθησε, «περίπου εκβιαστικά, να επιβάλει την υποψηφιότητα του στην Περιφέρεια της Αττικής με την θεωρία ή εγώ ή το χάος, ή εγώ ή η διάσπαση, εκβιάζοντας και επιταχύνοντας μια κρίση που σοβεί εδώ κι ενάμιση χρόνο».
Όπως υποστήριξε, «από την στιγμή που ο Αλέκος ο Αλαβάνος μετάνιωσε για την επιλογή του να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή και να προτείνει ως διάδοχο του στο κόμμα του Συνασπισμού τον Αλέξη Τσίπρα, κι αποφάσισε να επανέλθει και μάλιστα εναντίον του Συνασπισμού, όλα τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου».
Είναι θεμιτό, πρόσθεσε, να μετανιώνει, αλλά το λογικό –όπως είπε- θα ήταν να έρθει στο κόμμα του και να διεκδικήσει και πάλι, με μια πολιτική πλατφόρμα την ηγεσία του κόμματος.
«Αντί γι’ αυτό επέλεξε μια πολιτική μετωπικής αντιπαράθεσης, με τονπρώην κόμμα του, με τον διάδοχο που ο ίδιος, όχι απλώς πρότεινε, περίπου επέβαλε, και προσπάθησε με έναν εκβιαστικό τρόπο να επιβάλει αυτήν την επιστροφή του», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη πυροδότησαν την αντίδραση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ, που με ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις προσωπικές επιθέσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Αλέκο Αλαβάνο τις τελευταίες δύο μέρες στο όνομα της ενότητας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο Παπαδημούλη ότι για χάρη του ο ΣΥΝ διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2004, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οπότε το λιγότερο που έχουμε να πούμε είναι ότι: "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί"».
Π. Λαφαζάνης: Μπορεί να υπάρξει ενωτική διέξοδος
Ενωτικό μήνυμα επιχείρησε να στείλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «η κάθοδος δύο ψηφοδελτίων για την περιφέρεια Αττικής δεν ήταν, ούτε είναι μοιραία και αναπόφευκτη εξέλιξη».
Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε τις αντικρουόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι δεν είναι αργά για να αποσοβηθεί ακόμη και τώρα η ρήξη.
«Μπορούσε και μπορεί ακόμα να υπάρξει ενωτική διέξοδος. Μια τέτοια πρόταση ενωτικής υπέρβασης έκανα στο πρόσωπο της Νάντιας Βαλαβάνη. Αυτή η πρότασή μου είναι θετική, γόνιμη και παραμένει στο τραπέζι. Υπάρχουν κι άλλες θετικές προτάσεις. Να υπάρξει επιτέλους και η ισχυρή ενωτική βούληση», καταλήγει.
ΚΚΕ: Οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχέση με το ριζοσπαστισμό
«Τα φαιδρά που εξελίσσονται στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" για τις υποψηφιότητες και στο χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμία σχέση με τον ριζοσπαστισμό, ούτε με την ανάγκη να απεγκλωβιστεί ο λαός από τον δικομματισμό», σχολιάζει με δηκτικό ύφος εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Π. Μεντρέκας.
«Όλα αυτά, εκφράζουν τα αδιέξοδα και την χρεοκοπία αυτών που έχουν στόχο να διορθώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν ανθρώπινο τον καπιταλισμό, δηλαδή να διορθώσουν τα αδιόρθωτα. Ευτυχώς, όχι μόνο για τους αριστερούς, τους ριζοσπάστες αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, υπάρχει το ΚΚΕ», τονίζει ο κ. Μαντρέκας.