Κόσμος
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2002 16:00

Τι θα γίνει αν συμμορφωθεί ο Σαντάμ;

Κι αν ο Σαντάμ συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ και παραμείνει, αφοπλισμένος έστω, στην εξουσία;

Η αποφασιστικότητα Μπους να απαλλαγεί από αυτόν έχει πείσει τον περισσότερο κόσμο ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο. Αλλωστε, ακόμη κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Σαντάμ μπορεί να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, θεωρούν ότι η διαδικασία των επιθεωρήσεων θα αποσταθεροποιήσει το καθεστώς του και θα οδηγήσει στην πτώση του.

Οι υποθέσεις αυτές είναι απολύτως ρεαλιστικές. Ρεαλιστικό όμως είναι και το να θεωρήσει κανείς ότι ο Σαντάμ μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες σε αυτή την περίπτωση;

Πρώτον, οι πιέσεις για άρση των κυρώσεων θα αυξηθούν, γράφει στους «Financial Times» ο διευθυντής του περιοδικού Foreign Policy, Μοϊσές Ναϊμ. Πολλές αραβικές χώρες, πολυεθνικές εταιρείες που ανυπομονούν για μπίζνες με το Ιράκ, καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι κυρώσεις σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, θα ζητήσουν επίμονα είτε να αρθούν οι κυρώσεις είτε να χαλαρώσουν. Πώς θα δικαιολογήσει ο ΟΗΕ τη συνέχιση των κυρώσεων, αν το Ιράκ ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Σε ένα χρόνο από σήμερα, έτσι, ένα αφοπλισμένο Ιράκ μπορεί να αποτελεί μια μικρότερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, θα είναι όμως ένας σημαντικός οικονομικός παίκτης στην περιοχή, αφού δεν θα υφίσταται πλέον το βάρος των κυρώσεων. Αντί για πυραύλους Σκουντ, ο Σαντάμ μπορεί να καταλήξει να μετράει συμβόλαια με μεγάλες ξένες επιχειρήσεις.

Η δεύτερη συνέπεια είναι πολιτική. Οι διεθνείς πιέσεις για τη χαλάρωση του εμπάργκο δεν είναι ούτε το μόνο, ούτε το υψηλότερο πολιτικό κόστος που θα έχει για τον πρόεδρο Μπους η παραμονή του Σαντάμ στην εξουσία. Το διεθνές κύρος και η αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών, και προσωπικά του προέδρου Μπους, θα υποστούν πλήγμα. Ο πρόεδρος Μπους μπορεί να ισχυριστεί ότι αφόπλισε το Ιράκ, πολλοί θα πουν όμως ότι ο Σαντάμ νίκησε άλλον έναν αμερικανό πρόεδρο.

Τρίτον, η αβεβαιότητα στην οικονομία θα συνεχιστεί, αφού οι αγορές θα εξακολουθούν να περιμένουν έναν πόλεμο και οι επενδυτές θα θυμούνται τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι μόνο μια ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος θα ικανοποιήσει την Αμερική. Οι άνθρωποι αυτοί θα θεωρήσουν ότι ο Μπους θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος. Κάποια στιγμή, οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές θα καταλήξουν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν πρόκειται να κάνει πόλεμο. Αυτό θα χρειαστεί όμως κάποιο χρόνο.

Οι παρατηρήσεις αυτές, καταλήγει ο αρθρογράφος, δεν αποτελούν επιχειρήματα υπέρ κήρυξης πολέμου, ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς που θα επιδείξει ο Σαντάμ.