Πολιτική
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 12:35

Σχέδιο δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών και της κατασκευής έργων που ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση στο περιβάλλον, τέθηκε επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της διυπουργικής «Επιτροπής για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις».

Η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της παραγωγής προϊόντων, υπηρεσιών και της κατασκευής έργων που ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση στο περιβάλλον, τέθηκε επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της διυπουργικής «Επιτροπής για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις», που συντονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, χαιρέτισε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου της επιτροπής, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η επιτροπή κατέληξε σε ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα δράσης, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την καταγραφή της παρούσας κατάστασης όσον αφορά σε συμβάσεις και προμήθειες του δημόσιου τομέα, καθώς και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση Ομάδων Εργασίας σε κάθε αρμόδιο Υπουργείο, οι οποίες θα συλλέξουν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία θα αξιολογηθούν μέσα στον επόμενο μήνα, και με βάση τα οποία θα τεθούν προτεραιότητες και θα συσταθούν νέες Ομάδες Εργασίας ανά κατηγορία προϊόντων, υπηρεσιών και συμβάσεων, με στόχο να προτείνουν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή θα έρθει σε επαφή με όλα τα υπουργεία που έχουν σημαντικό όγκο δημόσιων προμηθειών, καθώς επίσης και με τους παραγωγικούς φορείς.