Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 15:07

Ουραγοί στην ανταγωνιστικότητα

Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum σε σύνολο 139 χωρών, υποχώρησε το 2010 η Ελλάδα, από την 71η θέση που κατείχε το 2009.

Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) σε σύνολο 139 χωρών, υποχώρησε το 2010 η Ελλάδα, από την 71η θέση που κατείχε το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Report, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από την Κίνα, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη «φτωχή» λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, φέρνει την Ελλάδα χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, δίνοντάς της την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Η αξιολόγηση των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους, καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά, η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη: Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.

Τα πρωτεία στην ανταγωνιστικότητα κατέχει παγκοσμίως και φέτος η Ελβετία, ενώ στη δεύτερη θέση -από την τέταρτη πέρυσι- ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από 6η πέρυσι). Πολύ υψηλές επιδόσεις καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς, εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται και η Φινλανδία (7η), η Δανία (9η από 5η πέρυσι) και η Νορβηγία (14η). Βελτίωση παρουσίασε και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια στην 27η θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ