Πολιτική
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2002 07:15

Εβδομάδα διαβουλεύσεων για Κυπριακό και ένταξη στην Ε.Ε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εστιάζονται οι διαβουλεύσεις για την Κύπρο και το λεγόμενο ευρωχρονοδιάγραμμα της Τουρκίας, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα.

Αύριο μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Λονδίνο. Ο κ. Παπανδρέου θα επισημάνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς προϋποθέσεις τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, είχε δύο συναντήσεις χθες στη Ν. Υόρκη με τον Ραούφ Ντενκτάς. Σχετικά με το σχέδιο Ανάν ο κ. Γιακίς δήλωσε ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο. «Δεν κλείνουμε την πόρτα των διαπραγματεύσεων. Είμαστε υπέρ των συνομιλιών σε συγκεκριμένα σημεία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στη Λισαβώνα όπου θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο νικητής των τουρκικών εκλογών συνεχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία του με σκοπό τον προσδιορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη.

Το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας, προγραμματίζεται συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς στη Ν. Υόρκη. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβάρο ντε Σότο.

Το Κυπριακό θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου το ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Πέμπτη. Ηδη οι πρώην υπουργοί Θεόδωρος Πάγκαλος, Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Καψής με κείμενό τους, έχουν εκφράσει τη ριζική διαφωνία τους για το σχέδιο Ανάν.