Πολιτική
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 21:32

Ένταση στην κατάθεση Γ. Σανιδά στην εξεταστική για Siemens

Ένταση πυροδότησε η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Ένταση πυροδότησε η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Από τη συνεδρίαση της εξεταστικής αποχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που γινόταν η εξέταση του κ. Σανιδά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει, μεταξύ άλλων, ευθύνες στον κ. Σανιδά για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της απόδρασης των κ.κ. Καραβέλα και Χριστοφοράκου, ενώ του καταλογίζει ότι κινούσε τα νήματα μέσω του Δ’ ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού, για τη συγκάλυψη της υπόθεσης Siemens.

Εξεταζόμενος ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε ότι ο ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός αμέλησε για τα ευρωπαϊκά εντάλματα που δεν έγιναν δεκτά, ενώ επέμεινε ότι ορθά δεν έδωσε την υπόθεση σε εφέτη - ανακριτή, «έχοντας προσωπική γνώση της ενεργητικότητας και της εργατικότητάς του».

Χαρακτήρισε, ωστόσο, λάθος την άρνηση της Ολομέλειας Πρωτοδικών να του διατεθεί επίκουρος ανακριτής.

Αφησε επίσης υπαινιγμούς ότι η γερμανική Δικαιοσύνη δεν βοήθησε και καθυστέρησε τουλάχιστον 8 μήνες στην αποστολή στοιχείων και το άνοιγμα λογαριασμών.

Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν τόσο από το κατασχεθέν υλικό του μηχανικού Παντελεήμονα Καρακώστα, όσο και από τη δικαστική συνδρομή.

Από την Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, προκύπτει ένα έμβασμα 1,1 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens στην εξωχώρια εταιρεία του ΟΤΕ «ΟΤΕ International ltd» και από εκεί στα Σκόπια.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Καράκωστα, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του κατασχεθέντος υλικού, ο μηχανικός αποδεικνύεται μεγαλομεσάζων, αφού αλληλογραφεί με υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΔΣ του ΟΤΕ από το 2000 ως το 2005, όπου παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ, αλλά και ως συνομιλητής και συνεργάτης της Deutsche Telekom.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα, έχει καταβάλει χρήματα σε ελεγκτές της Price Waterhouse & Coopers, του οίκου αξιολόγησης που πραγματοποίησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ τουλάχιστον από το 2000-2003, ώστε να μην ενεργοποιήσουν τις αυστηρές ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων, από τις οποίες θα κέρδιζε ο ΟΤΕ.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι απαξιωνόταν ο ΟΤΕ και έπεφτε η αξία του για να φτάσει τελικά να πωληθεί στην Deutsche Telekom.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ