Πολιτική
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 10:13

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το νέο – διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΟΛΘ. Στην κορυφή της ατζέντας το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ ενώ θα συζητηθούν ακόμη ο αναπτυξιακός νόμος και το ν/σ για τις επενδύσεις.

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το νέο – διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΟΛΘ. Στην κορυφή της ατζέντας το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ ενώ θα συζητηθούν ακόμη ο αναπτυξιακός νόμος και το ν/σ για τις επενδύσεις. Την ίδια ώρα διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής διοργανώνει η Πρωτοβουλία Σωματείων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Νωρίς το πρωί, μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν συμβολική κατάληψη στο Λευκό Πύργο. Κρεμώντας ένα τεράστιο πανό στο μνημείο - σύμβολο της πόλης, τα μέλη της οργάνωσης επιχείρησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Στην είσοδο του Λευκού Πύργου, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των οικονομικών μέτρων, χωρίς να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο μουσείο. Διακριτική ήταν η παρουσία ομάδας των αστυνομικών δυνάμεων, που παρέμεινε στο χώρο, καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Τελικά, τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από το Λευκό Πύργο, αφού, πρώτα, ξεκρέμασαν το τεράστιο πανό που είχαν αναρτήσει.

Αύριο στις έξι το απόγευμα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στο Αγαλμα του Βενιζέλου εκφράζοντας την αντίθεση των συνδικάτων στο μνημόνιο και τις πολιτικές που επιβάλλει.

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν και οι αστυνομικοί. «Θα διαδηλώσουμε δίπλα στον πολίτη ως εργαζόμενοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, προαναγγέλλοντας και για φέτος τη συμμετοχή εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας στο μπλοκ των διαδηλωτών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας βάλει απέναντι σε όσους διεκδικούν δίκαια αιτήματα. Δεν επιθυμούμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις της Διεθνούς Εκθεσης ούτε να χρησιμοποιηθούμε ως κατασταλτικός μηχανισμός», είπε ο κ. Φωτόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θεσσαλονίκη: αναπτυξιακός πόλος για την Ελλάδα»

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη εν τω μεταξύ που είχε ο Πρωθυπουργός με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, τούς κάλεσε να πάρουν την ανάπτυξη της περιοχής τους στα χέρια τους, εκμεταλλευόμενοι τον «Καλλικράτη» και αναπτύσσοντας μεταξύ τους συνέργειες και συνεργασίες.

Επισημαίνοντας ότι η αντίληψη που επικράτησε επί πολλά χρόνια γύρω από τη ΔΕΘ, που επικεντρωνόταν στο τι θα πάρει η Θεσσαλονίκη και τι θα δώσει η Αθήνα, είναι λανθασμένη και οδήγησε σε μιζέρια και ότι η ανάπτυξη δεν είναι θέμα νομής της κρατικής πίτας, αλλά θέμα συνεργασίας και αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού από τους φορείς της περιοχής, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θέμα εθνικής στρατηγικής την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε αναπτυξιακό πόλο για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνέργειες, που θα αναδείξουν τη Βόρεια Ελλάδα σε ατμομηχανή της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Για το μνημόνιο

Εμφαση έδωσε επίσης ο πρωθυπουργός στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την ύφεση, την ανεργία και κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς και στα χρονίζοντα προβλήματα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της φοροδιαφυγής, για τα οποία τόνισε ότι πρέπει να επιλυθούν μακριά από πελατειακές αντιλήψεις στο πλαίσιο μίας αναγκαίας γενικότερης αναμόρφωσης της χώρας.

Παράλληλα, δε, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής του μνημονίου, με την επισήμανση ότι, εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο, η τρόικα και οι Βρυξέλλες, «δεν θα είχαμε να πληρώσουμε ούτε μισθούς ούτε συντάξεις».

Πρόταση ΣΒΒΕ

Εκ μέρους των φορέων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Πέντζος, ανακοίνωσε την ανάληψη πανελλαδικής καμπάνιας ανάδειξης της «Ελληνικής Αξίας» από τον ΣΒΒΕ ως μέσον για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής και πρότεινε στον πρωθυπουργό το σύνθημα «Ελληνική Αξία» να αποτελέσει το μέσον για την ανάκτηση του χαμένου μεριδίου της αγοράς των ελληνικών προϊόντων στο εσωτερικό και ακολούθως για την κατάκτηση διεθνών αγορών.

Παράλληλα με την υλοποίηση της πανελλαδικής καμπάνιας για την «Ελληνική Αξία», ο κ. Πέντζος ζήτησε να μην υπάρξει επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ, και να δημοσιοποιηθούν, το επόμενο χρονικό διάστημα, δράσεις προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς, ζήτησε να αναχθεί η εξωστρέφεια σε κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής την τρέχουσα τετραετία, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ.

Στη σημασία της λήψης μέτρων για την ανάπτυξη γενικότερα και για τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα επικέντρωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, καθώς επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και επίσπευσης της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει έργων στο λιμάνι, το μετρό κ.ο.κ.

Την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, για δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και σωστό προγραμματισμό σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες και επείγουσες παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια, ζητεί από την πλευρά της η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Με υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό η διοίκηση του Επιμελητηρίου επικρίνει το δεκαετές master plan για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης που έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, καταλογίζοντας μια σειρά από αδυναμίες, με βασικότερη την αποσπασματικότητά του και χαρακτηρίζει αμφίβολη την επιτυχία του εγχειρήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχε μια πλειάδα υπουργικών στελεχών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ραγκούσης, Ξυνίδης, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Βούγιας, Παπακωνσταντίνου, Τζάκρη, Πεταλωτής, Κατσέλη, Μωραΐτης, Γεννηματά, Δόλης, Λοβέρδος, Ρέππας, Παμπούκης και Μαγκριώτης και οι διοικήσεις του ΕΒΕΘ, του ΒΕΘ, του ΕΕΘ, της ΕΔΟΘ, του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, του ΣΕΠΒΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του ΕΚΘ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του κεντρικού ΤΕΕ.