Κόσμος
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 16:09

Χιλιάδες Αφγανοί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα κατά των ΗΠΑ σε διάφορες επαρχίες του Αφγανιστάν με αφορμή τα σχέδια του πάστορα Τέρι Τζόουνς να κάψει αντίτυπα του Κορανίου σε εκκλησία της Φλόριντα. Ένας νεκρός σε διαδήλωσε έξω από νατοϊκή βάση, σύμφωνα με το Reuters.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα κατά των ΗΠΑ σε διάφορες επαρχίες του Αφγανιστάν με αφορμή τα σχέδια του πάστορα Τέρι Τζόουνς να κάψει αντίτυπα του Κορανίου σε εκκλησία της Φλόριντα.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από νατοϊκή βάση υπό γερμανική διοίκηση στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters. Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ερευνά το θέμα. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1865443

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις.

Ο Τέρι Τζόουνς δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του αμερικανικού δικτύου ABC ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου αύριο, ελπίζοντας να μεταβεί στη Νέα Υόρκη με ιμάμη προκειμένου να συζητήσουν τη μεταφορά σε άλλο σημείο ισλαμικού κέντρου που ενδέχεται να ανεγερθεί κοντά στο Σημείο Μηδέν των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1865487

Ο πάστορας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ακυρώνει τα σχέδιά του, δηλώσεις που αργότερα ανακάλεσε, ισχυριζόμενος ότι απλώς «αναβάλλονται».

Τα σχέδια του πάστορα έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε χθες ότι μπορεί να οδηγήσουν σε νέα χτυπήματα της Αλ Κάιντα.

Στη Φαϊζαμπάντ, ένα πλήθος περίπου 10.000 μουσουλμάνων ξεχύθηκαν στους δρόμους μετλά τις προσευχές για το τέλος του Ραμαζανίου και μία μεγάλη ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από βάση του ΝΑΤΟ υπό γερμανική διοίκηση και άρχισε να πετά πέτρες. Ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός όταν στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν. Στη συνέχεια, άνδρες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας έσπευσαν στο σημείο για να επιβάλουν την τάξη και τρεις από αυτούς τραυματίστηκαν από πέτρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν σε προάστιο της βόρειας Καμπούλ, ενώ περίπου 2.000 πραγματοποίησαν πορεία στη δυτική Φαράχ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπαντγίς, το Γκορ και το Χεράτ.

Στην ανατολική Νανγκαχάρ, φύλαρχοι απείλησαν να επιτεθούν εναντίον νατοϊκών βάσεων αν ο Τζόουνς πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. «Αν το κάνουν αυτό, θα επιτεθούμε εναντίον αμερικανικών βάσεων και θα κλείσουμε το δρόμο που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών στρατευμάτων», όπως δήλωσε κληρικός στο Reuters.