Πολιτική
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010 10:07

Επισκόπηση Τύπου

Η οικονομική ύφεση, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αποφάσεις για τον ΟΣΕ και τις επενδύσεις, η πορεία των εσόδων, η συνέντευξη Παπακωνσταντίνου, καθώς και το νέο τοπίο στις τράπεζες είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η οικονομική ύφεση, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αποφάσεις για τον ΟΣΕ και τις επενδύσεις, η πορεία των εσόδων, η συνέντευξη Παπακωνσταντίνου, καθώς και το νέο τοπίο στις τράπεζες είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λόγια, λόγια, λόγια και "ΘΑ"..."Ιστορική" η πρώτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην ...Αποθήκη".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εν μέσω διαδηλώσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και πολλών αντιδράσεων για τη "μετακόμιση" - εν μέσω οικονομικής κρίσης- σύσσωμης της κυβέρνησης με όλους τους παρατρεχάμενους, στη Θεσσαλονίκη, συνεδρίασε χθες στη συμπρωτεύουσα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εκτροχιάστηκαν ΟΣΕ και ...προϋπολογισμός. "Μαύρη τρύπα" 3,3 δισ. ευρώ στα έσοδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου!"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στη λειτουργία του ΟΣΕ με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τόσο στον τομέα της εκμετάλλευσης, όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, προχωρεί η κυβέρνηση. Εκτροχιάστηκε πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός, τον Αύγουστο και συνολικά στο οκτάμηνο, καθώς τα έσοδα παρουσιάζουν "τρύπα" ύψους 3,3 δισ. ευρώ, παρά τα επώδυνα εισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί".

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: "Πληρώσαμε 120 εκατ. τα "βαφτίσια" των νέων υπουργείων. Τεράστια σπατάλη την ώρα που εξαπολύουν νέα φοροκαταιγίδα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στα 42 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος του πρόσφατου ανασχηματισμού, ενώ το συνολικό κόστος των αλλαγών στις ονομασίες πολλών υπουργείων, στις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, υπολογίζεται σε 123.000.000 ευρώ (!) , αν συνυπολογίζει κανείς και τον ορισμό πολλών υφυπουργών, οι οποίοι βέβαια θα εργαστούν με τους συνεργάτες τους και το όποιο επιπλέον προσωπικό χρειάζονται. Πιο αναλυτικά, το κάθε "βάπτισμα" υπουργείου που κάνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ".

Η ΑΥΓΗ: "Αντιμέτωποι εργαζόμενοι- κυβέρνηση του Μνημονίου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε μετωπική αντιπαράθεση βρίσκονται και πάλι από σήμερα η κυβέρνηση του Μνημονίου και οι εργαζόμενοι, καθώς μεταξύ τους υπάρχει "σύγκρουση συμφερόντων". Τη χρονιά που πέρασε κρατήσαμε όρθια τη χώρα , αλλά "ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς" δήλωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, προϊδεάζοντας για σκληρότερα μέτρα το 2011, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα που μας επισκέπτεται εκ νέου η τρόικα".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλάζει το εργασιακό στις ΔΕΚΟ με πιλότο το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ..."

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με ένα σχέδιο "πιλότο" και για τις άλλες ζημιογόνες εταιρείες του Δημοσίου, στο οποίο προβλέπεται η έξοδος από τον Οργανισμό 2.351 εργαζομένων και η μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις όσων απομείνουν στις εταιρείες του σιδηροδρόμου, επιχειρεί να εξυγιάνει την πιο ελλειμματική ΔΕΚΟ της Ευρώπης η κυβέρνηση".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φουλ για επενδύσεις με φάουλ για το Περιβάλλον. Επίθεση υπουργών σε Παμπούκη για τον συντελεστή δόμησης".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φουλ τις μηχανές της έβαλε χθες η κυβέρνηση για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, εγκρίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου τον νέο νόμο που προετοίμασε ο κ.Χ. Παμπούκης. Το νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις όμως προκάλεσε και την πρώτη ενδοκυβερνητική σύγκρουση, με τρεις υπουργούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατάξεων, αλλά και τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δικαίωση των εργαζομένων με stage. Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση της Δικαιοσύνης για επαναπρόσληψη "ΣΤΑΖΙΕΡ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "άδικη, παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε η Δικαιοσύνη την ξαφνική απόλυση δύο εργαζομένων με συμβάσεις μαθητείας (stage) , διατάσσοντας την επαναπρόσληψή τους στο υπουργείο Εργασίας. Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο και για χιλιάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις".

ΕΘΝΟΣ: "Μαύρη τρύπα 3,2 δισ. στα έσοδα από φόρους. Έρχονται νέα μέτρα μετά τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πανικό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η μαύρη τρύπα των 3,27 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο ψαλίδι στις επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ταμείων, δήμων και ΔΕΚΟ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ του Σαββάτου: "Σομαλοί πειρατές με...τζαμί στην οδό Φυλής! Χριστιανισμός vs Ισλαμισμού".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην οδό Φυλής 10 υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κτήριο, τεσσάρων ορόφων και με μεγάλα παράθυρα, το οποίο όπως όλα δείχνουν ήταν κτισμένο για γραφεία. Αυτή την στιγμή όμως σε αυτό κατοικούν αρκετές δεκάδες, πάνω από 100 Σομαλοί- σίγουρα λαθρομετανάστες. Δεν γνωρίζουμε ποιος ενοικίασε το κτήριο σε ποιόν, ούτε και γνωρίζουμε αν υπάρχει άδεια "εστιατορίου", γιατί στο κτήριο επί της ουσίας λειτουργεί και εστιατόριο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, πολύ συχνά είναι τα φαινόμενα φασαριών, ενώ ήταν μόλις πριν από λίγες ημέρες που μια ομάδα άλλης εθνικότητας προερχόμενη από την πλατεία Βάθης επιτέθηκε στους Σομαλούς με αποτέλεσμα να προκύψει μάχη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και σπαθιά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σφάχτηκαν στην αποθήκη οι υπουργοί για τις επενδύσεις. Ανοικτά διαφώνησαν με το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "για γέλια και για κλάματα ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του που συνεδρίασε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη στη Θεσσαλονίκη. Με το καλημέρα διαφωνίες υπουργών με το νομοσχέδιο Παμπούκη για τις επενδύσεις, που δηλώνει ότι το ζήτημα δεν είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης αλλά ότι απουσιάζει από τη χώρα μια "κυβέρνηση της πιάτσας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοιχτή ρήξη υπουργών για τις επενδύσεις. Χρυσοχοΐδης-Κατσέλη κατά Παμπούκη. Καβγάς στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσία Παπανδρέου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα πρώτα σύννεφα για τη νέα κυβέρνηση φάνηκαν χθες κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για το "fast truck" από τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη. Κατά πληροφορίες έντονες ήταν οι διαφωνίες της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη".

ΕΣΤΙΑ: "Το γαϊτανάκι της Θεσσαλονίκης δεν συμβαδίζει με την πολιτική λιτότητος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "από τις στήλες αυτές έχουμε κατ΄επανάληψιν στηλιτεύσει όλο αυτό το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη. Η Διεθνής ‘Εκθεσις καλώς υπάρχει, στον βαθμό που είναι επωφελής και προσοδοφόρος για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την πόλη που την φιλοξενεί. Όμως δύσκολα μπορεί να κατανοήση κανείς τι εξυπηρετεί να συμμετέχουν στην έκθεση δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ή ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες. Και βεβαίως κανένας δεν αντιλαμβάνεται τι σκοπιμότητα έχει να μεταφέρεται κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρεμιέρα με διαφωνίες. Σφοδρή ενδοκυβερνητική κριτική στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε μικρό ενδοκυβερνητικό "εμφύλιο" εξελίχθηκε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, παρότι ήταν το πρώτο μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Το νομοσχέδιο του κ. Χάρη Παμπούκη για την επιτάχυνση των επενδύσεων , στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου απέδιδε ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τρεις κορυφαίους υπουργούς".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Απόσυρση λόγω...γκάλοπ. Δεν θέλουν τώρα τον Κικίλια. Συντριβή της ΝΔ δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις . "Πέφτουν" γαλάζια κάστρα σε όλη τη χώρα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε νέα δίνη εσωκομματικής κρίσης οδηγεί τη ΝΔ το επερχόμενο Βατερλό του Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής. Η προσωπική επιλογή του Α. Σαμαρά κρίνεται πλέον ανοιχτά από πολλούς ως αψυχολόγητη και τραγική για το κομματικό προφίλ, που επιπροσθέτως τινάζει στον αέρα ακόμη και τη γραμμή κατά του μνημονίου που λανσάρει η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στη μέγγενη τώρα ο ΟΣΕ. Μειώνεται κατά 37% το προσωπικό, αλλά χωρίς απολύσεις!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "για "καμία απόλυση στον ΟΣΕ" , ο οποίος "παραμένει υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους" , δεσμεύτηκε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας. Εξήγγειλε παράλληλα ότι η θυγατρική ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκτά μετοχική σύνθεση και -με ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία - αναζητά ιδιώτη επενδυτή, με προοπτική συμμετοχής του και στο μάνατζμεντ (κάτι που δεν πρόκειται, πάντως, να γίνει μέσω Χρηματιστηρίου στην παρούσα φάση)".

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: "Δεύτερος γύρος για φόρους, επενδύσεις, νοικοκύρεμα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "να γυρίσει σελίδα στην οικονομία επιχειρεί μετά τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση. Θέλει έπειτα από 11 μήνες σκληρής λιτότητας να ρίξει όλο το βάρος της στην ανάπτυξη. Ωστόσο τα νέα από το μέτωπο των εσόδων είναι δυσοίωνα, καθώς η μαύρη τρύπα του ελλείμματος που θα πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του έτους φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ".

Η ΝΙΚΗ: "Το σχέδιο του Γιώργου για ανάπτυξη - επενδύσεις. Διαδικασίες - εξπρές για να πάρει μπροστά η οικονομία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ένα γκρίζο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον βρίσκεται ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σε τόσο υφεσιακό περιβάλλον".

PRESS time: "Επικίνδυνα τρόφιμα στα ράφια των Super Market. Έκθεση - έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έρευνα σοκ του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτει ότι θάνατος φωλιάζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα επικίνδυνα τρόφιμα για την υγεία μας που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σε χρώμιο και νικέλιο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σήμερα το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πλαίσιο κοινής πάλης, για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης και την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, παρουσίασαν χτες στη Θεσσαλονίκη, με την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Πλαίσιο για κοινή δράση, με προοπτική την κοινωνική συμμαχία εργατικής τάξης-αυτοαπασχολουμένων-φτωχής αγροτιάς-γυναικών και νεολαίας".

Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Αυξήσεις από το '12 αν επιζήσουμε το '11. Συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου στην "Ε".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παράθυρο για παροχές από το 2012 ανοίγει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην "Ε" εφόσον εφαρμοστεί το σκληρό πρόγραμμα -και πετύχει- το 2011. Υπόσχεται δίκαιη κατανομή σε όσους συνεισφέρουν στην έξοδο από το τούνελ της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων και στην ανάπτυξη. Προαναγγέλλει αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα. Ανοίγει επίσης τον δρόμο για νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων περίπου 1 εκατομμυρίου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπουργός απομακρύνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των νέων συντάξεων, διαβεβαιώνει πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πόλη- φρούριο για τις διαδηλώσεις. Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ρίξτε ρευστό στην αγορά. Μήνυμα Παπανδρέου προς τις τράπεζες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στο λιμάνι χωρίς...τσουνάμι. Έγινε το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΕΞΠΡΕΣ: "Η ύφεση στην οικονομία τροχοπέδη για τα έσοδα".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τροχοπέδη για τη μείωση του ελλείμματος αποτελεί η ύφεση, που εμποδίζει την αύξηση των εσόδων με τον ρυθμό που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο οκτάμηνο κατά 32,2% έναντι στόχου 39,5%. Η προσαρμογή οφείλεται κυρίως στο σκέλος των δαπανών".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έφοδοι κατ΄οίκον για ημιυπαίθριους. Ξεκινούν τον Νοέμβριο από Ειδικό Σώμα Ελεγκτών Μηχανικών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σχέδιο εκφοβισμού" των ιδιοκτητών ημιυπαίθριων θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση και από τα μέσα Νοεμβρίου "βγάζει" στο δρόμο σώμα ελεγκτών -μηχανικών, προκειμένου να πληρωθούν τα πρόστιμα και να εισπραχθούν τα χρήματα που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Υπό την πίεση του Μνημονίου, εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει , σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο για τη δραστική μείωση των προστίμων των υφιστάμενων αυθαιρέτων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ιδιώτες στις ράγες του ΟΣΕ. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε από τη Θεσσαλονίκη τη μεγάλη ανατροπή".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην εκ βάθρων λειτουργική και οικονομική εξυγίανση του ελληνικού σιδηροδρόμου στοχεύει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ, που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη. Μείωση του προσωπικού χωρίς όμως απολύσεις, νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δημιουργία δικτύου τεσσάρων κατηγοριών, διαγραφή των χρεών του ομίλου, περικοπές δρομολογίων, αυξήσεις εισιτηρίων, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, είναι οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Τραπεζική Γιάλτα. Στην τελική ευθεία μεγάλες ανατροπές μετά και τη δυναμική κίνηση της Εθνικής".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλάζουν οι σφαίρες επιρροής στον τραπεζικό χάρτη της χώρας, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εξελίξεις που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιφέρουν δομικές ανακατατάξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κάτω από την πίεση που δημιουργεί η πολύπλευρη οικονομική κρίση, οι τραπεζίτες βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Ήδη αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα και διαμορφώνονται προϋποθέσεις μιας ιδιότυπης τραπεζικής ...Γιάλτας, με αντικείμενο στόχο τη συνολική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με βασικά χαρακτηριστικά τη μεγέθυνση και την ισχυροποίηση των ελληνικών ομίλων".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο προϋπολογισμός ξεφεύγει και ζητεί διορθωτικά μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η υστέρηση των φορολογικών εσόδων ύψους 3,3 δισ. ευρώ, έθεσε εκτός στόχου το δημοσιονομικό έλλειμμα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον κίνδυνο μη επίτευξης του στόχου για το έλλειμμα αλλά και στους φορολογούμενους για νέα "διορθωτικά" μέτρα".