Τη διαβεβαίωση ότι όσο όλα πηγαίνουν καλά, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα έκανε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εφΆόλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Το 2013 η λήξη του Μνημονίου. «Καταστροφική επιλογή» η αναδιάρθρωση χρέους. Τι είπε για τον ανασχηματισμό.
Τη διαβεβαίωση ότι όσο όλα πηγαίνουν καλά, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα έκανε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εφΆ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην 75η ΔΕΘ.
Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά την αναδιάρθωση χρέους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα χρεωκοπίας της Ελλάδας. Τόνισε παράλληλα ότι το 2013 η χώρα θα απεγκλωβιστεί από το Μνημόνιο, διευκρινίζοντας ότι, όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι προωθούμενες αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα σημάνει η λήξη του.
«Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του δήλωση.
Κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού του έργου, ανέφερε ότι στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έγιναν «όσα δεν έγιναν σε χρόνια ολόκληρα. «Δε μείναμε αδρανείς, σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε», είπε, ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ σημείωσε ότι στόχος ήταν να σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τις επιχειρήσεις, τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και τις διεθνείς αγορές.
«Πριν από έντεκα μήνες είπαμε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν. Αλλάξαμε πορεία και δε βουλιάξαμε. Σώσαμε την Ελλάδα από βέβαιη χρεωκοπία», επισήμανε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η κρίση παραμένει και ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει.
Το δίλημμα, αυτό, συνέχισε, έχει εξελιχθεί πλέον σε «ή αλλάζουμε ή καταδικάζουμε την Ελλάδα, ή αποφασίζουμε τα αυτονόητα, αυτά που δεν αποφασίσαμε εδώ και χρόνια, ή την καταδικάζουμε να παλεύει για τη σωτηρία της δέσμια ξένων δυνάμεων».
«Είμαστε εντός των στόχων μας»
Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αυτό δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι είμαστε εντός των στόχων. Διευκρίνισε εξάλλου ότι η υστέρηση των εσόδων δεν είναι 3,5 δισ., όπως ακούγεται, αλλά κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος του έτους το έλλειμμα θα έχει μειωθεί στο 40%.
«Όσο πηγαίνουμε καλά δε χρειάζεται κανένα νέο μέτρο», υπογράμμισε.
«Όλοι», συμπλήρωσε, «πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης στην κοινωνία, αλλά για να πάει καλά η χώρα. Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους τους και τις εισφορές τους, τότε δεν θα υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν».
«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέες περικοπές μισθών», δήλωσε κατηγορηματικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα έχουμε ισχυρή επίδραση στις αγορές και θα μειωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων», αφού, όπως υποστήριξε, «οι προηγούμενοι μήνες έδειξαν ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί και ικανοί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα».
«Μετριάστε τη μετρολογία»
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μετριάσουν τη «μετρολογία», καθώς -όπως υποστήριξε- αυτή προκαλεί έντονες ανησυχίες στους πολίτες και αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό.
«Δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε την κατάσταση μέσα από μια μετρολογία. Να μη δημιουργείται πανικός και ανασφάλεια, καθώς αυτό επηρεάζει όλη την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, αλλά και το κλίμα για τη χώρα μας στο εξωτερικό», υπογράμμισε.
«Καταστροφική επιλογή η αναδιάρθρωση του χρέους»
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφική για το μέλλον της χώρας τη λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, την αξιοπιστία και το μέλλον της Ελλάδας. Τότε θα μιλάγαμε για περαιτέρω περικοπές των μισθών για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και αυτό το αποφύγαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τα επώδυνα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του τόνισε ότι «ό,τι κάναμε, το κάναμε για να μην καταλήξουμε στη χρεωκοπία».
«Ένας σοσιαλιστής δεν θέλει να ταυτιστεί με εκείνους που είναι αναξιόχρεοι, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν. Οι θυσίες ήταν απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στο δρόμο της σταθερότητας», πρόσθεσε, ενώ διέψευσε σενάρια περί παολύσεων στο δημόσιο τομέα. «Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων», είπε.
Καμία απόφαση για αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.
«Δεν έχει πάρει απόφαση η κυβέρνηση για αυτή την αλλαγή. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες κοιτάζουν να μην αυξηθεί από το 11% στο 24% το ΦΠΑ, γιατί αυτό θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την αγορά.
Μέσα στα σενάρια που συζητούνται είναι και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί εάν προηγουμένως δεν υπάρξει ένας μηχανισμός που να είναι σε θέση να αποτρέψει την επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων.
Σε ερώτηση δε σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για τα χαμηλά στρώματα.
«Λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πού πάνε»
Σε ό,τι αφορά στη μείωση της φορολογίας στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αφορά «εκείνα τα κεφάλαια τα οποία επανεπενδύονται» οπότε δημιουργούνται κίνητρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και δεν πρόκειται για λεφτά που «μπαίνουν στην τσέπη του επιχειρηματία».
Τόνισε ότι «εάν πλήρωνε ο φορολογούμενος σωστά τους φόρους τους δεν θα είχαμε μνημόνιο και θα είχαμε χαμηλότερους συντελεστές».
«Λεφτά υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά, «το θέμα είναι πού πάνε - αν πηγαίνουν στη φοροδιαφυγή και στη διαφθορά, τότε οι πολλοί θα πληρώνουν και οι λίγοι θα φοροδιαφεύγουν και θα πλουτίζουν».
«Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους», δεσμεύτηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Διεύρυνση φορολογικής βάσης
«Κάνουμε προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους μέσα σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί «άτεγκτα» και πρόσθεσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με την προσέλκυση επενδύσεων.
Ανάγκη για ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι χρειάζεται ένας ισχυρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας. Όπως ανέφερε, το ποιος θα είναι αυτός, θα προκύψει σε σχέση με όλη την ανασυγκρότηση ή τις συγχωνεύσεις που μπορεί να γίνουν.
Διευκρίνισε επιπλέον ότι η τελική απόφαση είναι πολιτική και θα γίνει με κριτήριο το συμφέρον της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των συμβούλων συνίσταται στο να τεκμηριώσουν και να αξιολογήσουν τις εναλλακτικές που υπάρχουν.
Χαρακτήρισε ακόμη «κίνηση με θετικά αποτελέσματα, που έφερε ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα» την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ.
«Ψήφος εμπιστοσύνης», πρόσθεσε, «ήταν και η απόφαση των μεγάλων fund της Νορβηγίας να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Οι Νορβηγοί αξιολόγησαν θετικά την πορεία της χώρας μας, πιστεύουν ότι η πορεία της έχει θετικό πρόσημο».
Αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου ο Λ. Παπαδήμος
Όπως ανακοίνωσε επιπλέον ο Πρωθυπουργός, ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουκάς Παπαδήμος, θα αναλάβει αμισθί σύμβουλος σε θέματα μακροοικονομικής, χρηματοπιστωτικών αγορών και τραπεζικού συστήματος.
Ανασχηματισμός
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων των δημοσιογράφων βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και ο πρόσφατος ανασχηματισμός. Αιτιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει στην ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. «Κάθε μέρα θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι. Οι επιλογές μας είναι στοχευμένες για να είναι η πολιτική μας πιο αποτελεσματική», σημείωσε.
«Το τωρινό σχήμα έχει λιγότερα υπουργεία απΆ ό, τι παλιότερες κυβερνήσεις. Αλλάζουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς και γιΆ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση», απάντησε σχετικά με την αύξηση των μελών της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων, υπογράμμισε ότι «όλοι έχουν συγκεκριμένους ρόλους στην κυβέρνηση» και ότι συγκεκριμένες αρμοδιότητες έχει και ο κ. Πάγκαλος.
«Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα»
Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο καθορισμού των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα. «Οι αρμοδιότητες ασκούνται από τους υπουργούς που ορκίστηκαν. Δεν υπάρχει κενό. Αυτό είναι μύθος που καλλιεργήθηκε από τον Τύπο. Επρεπε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε και παραδέχτηκε ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν ωστόσο αδυναμίες στον τομέα της Ναυτιλίας.
«Ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη για δουλειά»
Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε ως προς την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθπουργός απάντησε: «Το υπουργικό συμβούλιο δεν συγκλήθηκε για πανηγυρικούς λόγους. Ήρθαμε για δουλειά, είχαμε σημαντικές επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Ήταν δέσμευσή μας να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό το υπουργικό συμβούλιο να πηγαίνει στην περιφέρεια. Στηρίζουμε την περιφέρεια κινητοποιώντας τους αργούς μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης με αυτή τη διαδικασία.
Πήραμε σημαντικές αποφάσεις για τον ΟΣΕ, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Η διαβούλευση μας επιτρέπει να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις».
Κοινωνική προστασία
«Το σύστημα πρόνοιας πάσχει από κατακερματισμό, κακό συντονισμό και θέλει αναδιοργάνωση» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τη διάθεση σημαντικών ποσών σΆ αυτήν την κατεύθυνση.
«Σύμφωνα με την πορεία των εσόδων θα δούμε τι μπορεί να γίνει για τη συγκρότηση ενός προγράμματος που θα χτυπά την ανεργία, για την ενίσχυση της απασχόλησης, με δράσεις όπως η επιδότηση εισφορών μέχρι την κοινωνική εργασία για ανέργους, αλλά και τη στήριξη της γυναίκας και της μητέρας, με τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων - βρεφονηπιακών σταθμών», είπε.
Καλλικράτης
Ο Καλλικράτης είναι το κλειδί να αξιοποιήσουμε σωστά και με διαφάνεια χρήματα και ανθρώπινους πόρους και να αλλάξουμε την χώρα μας, δήλωσε εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θέλουμε ανθρώπους που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Να μπει τέλος στην πελατειακή λογική», πρόσθεσε.
Συμμαχία με αριστερές δυνάμεις
Ερωτηθείς σχετικά με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τις υποψηφιότητες στις εκλογές του Νοεμβρίου, διευκρίνισε ότι «δεν ήταν πολιτικές, αλλά επιλογές που θεωρούμε ότι ήταν άξιες να φέρουν μια άλλη πολιτική προσέγγιση. Πρόκειται για νικηφόρες επιλογές που θα δώσουν νέα ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική».
«Είναι ανάγκη να συμπορευτούν δυνάμεις που μπορούν να συγκλίνουν σε σημαντικές πολιτικές. Υπάρχουν δυνάμεις πέρα από τα στενά όρια των κομμάτων που μπορούν να συμπορευτούν, σε ευρύ φάσμα και αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ», είπε, σχολιάζοντας τις πολιτικές συμμαχίες εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Απέκλεισε πρόωρες εκλογές
Εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την προσπάθεια πάταξης των πελατειακών σχέσεων που επιχειρείται μέσα από το νέο εκλογικό νόμο:
«Ο εκλογικός νόμος έχει σαφή στόχευση. Επιδιώκει την αλλαγή της σχέσης του πολίτη με τον πολιτικό. Να σπάσει τον ομφάλιο λώρο του πολιτικού μέσα από αθέμιτες πρακτικές με τον πολίτη. Να είναι ο πολιτικός υπηρέτης του πολίτη. Είναι στις προτεραιότητες μας, αλλά δεν αφορά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αλλά την προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν σε τρία χρόνια».
Αιχμές για την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή
Ο κ. Παπανδρέου άφησε σε πολλά σημεία της συνέντευξης σαφείς αιχμές κατά του κ. Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του.
Κληθείς να τοποθετηθεί στο θέμα της παραπομπής στη δικαιοσύνη πολιτικών προσώπων, για υποθέσεις που ζημίωσαν τη χώρα, υποστήριξε ότι, λαμβάνοντας υπΆ όψη τη δικαιολογημένη λαϊκή απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη, έγιναν Εξεταστικές που έφεραν αποτελέσματα και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι δικαστικές αρχές.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που φταίνε, ενώ ερωτηθείς ειδικά για τον πρώην Πρωθυπουργό είπε: «Δεν είμαι δικαστής, υπάρχουν διαδικασίες. Η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει. Η αίσθηση της ατιμωρησίας δημιουργεί την αίσθηση ότι επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού».
Ανέφερε ακόμη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ένα αίσθημα βαθιάς απογοήτευτης για όσα άφησε ατιμώρητα. «Το αίσθημα δικαιοσύνης είναι βασικό στοιχείο στην πολιτική μας. Δεν είμαστε εμείς που θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις αλλά η δικαιοσύνη», επανέλαβε.
«Είμαι αποφασισμένος να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, να ελέγχεται η εξουσία. Αν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές δε θα είχαμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε βοήθεια», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, επειδή -όπως είπε- «έπαιρνε τεράστια δάνεια για το κέφι της».
«Εχασαν όσοι στοιχημάτισαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας»
«Πολλοί στοιχημάτισαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτοί σήμερα χάνουν λεφτά και καλά κάνουν και χάνουν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Δεν φυγομαχώ»
Διέψευσε επίσης τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη λήξη της θητείας του Μπαν Κι Μουν. «Δεν φυγομαχώ, άλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Ανέλαβα στα δύσκολα και όχι στα εύκολα. Δε θα δειλιάσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για την επίθεση που δέχθηκε με παπούτσι...
«Η βία είναι αρνητική, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Αυτές οι εικόνες είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να αμαυρώσουν τη χώρα. Λέμε "όχι" στη βία», ανέφερε, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίθεση που δέχθηκε.
Σε διαβούλευση οι αλλαγές στην Παιδεία
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία και θα τις θέσει σε διαβούλευση.