Κόσμος
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2002 11:27

Μετασεισμικές δονήσεις στο Πακιστάν, χιλιάδες κάτοικοι στο ύπαιθρο

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι κοιμούνται τις νύχτες στο ύπαιθρο παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στα βουνά του βορείου Πακιστάν, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται και προκαλούν φόβους για νέο μεγαλύτερο σεισμό από εκείνον την περασμένης εβδομάδας, που στοίχισε τη ζωή 23 ανθρώπων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι χιλιάδες πολίτες αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού φοβούνται μήπως καταρρεύσουν.

Μετά τον σεισμό που έγινε την Πέμπτη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις. «Επικρατεί τσουχτερό κρύο τη νύχτα και οι άνθρωποι που τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ρωγμές λένε πως προτιμούν να κοιμούνται στο ύπαιθρο», δήλωσε ο Σαχρούκ Αρμπάμπ, υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την κατάσταση στο βόρειο Πακιστάν.

Ο κύριος σεισμός έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχε μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 23 ανθρώπων και προκάλεσε καταστροφές σε εκατοντάδες κτίρια.

Οι σεισμόπληκτοι έχουν άμεση ανάγκη για σκηνές, αλλά οι δρόμοι έχουν κλείσει εξ αιτίας κατολισθήσεων. Μέχρι στιγμής οι βασικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής σε τρόφιμα και φάρμακα καλύπτονται από τις αποστολές που κάνουν ελικόπτερα του στρατού.