Πολιτική
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 09:06

Eκλέγει νέο γραμματέα το ΠΑΣΟΚ

Συνέρχεται το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα του Κινήματος. Για τη θέση αναμένεται να προταθεί ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

Συνέρχεται το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα του Κινήματος, καθώς ο Σωκράτης Ξυνίδης τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Για τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προταθεί από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Γ Παπανδρέου, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του απερχόμενου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδη και του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια αναμένεται να απευθυνθεί στο Σώμα ο προτεινόμενος γραμματέας ή ακόμα και έτερος υποψήφιος, σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.

Το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει η ομάδα σχεδιασμού, στο υπουργείο Εσωτερικών.

"Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο, με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή.

Ερωτώμενος για τα κεφάλαια (καταθέσεις) που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας όμως ότι «αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από στέλεχός της στο συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, στο επόμενο διάστημα, με θέμα τη φοροδιαφυγή διεθνώς και την ύπαρξη «φορολογικών παραδείσων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αγορά ελληνικών ομολόγων από τη Νορβηγία, από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες κινήσεις «ψήφο εμπιστοσύνης», τονίζοντας ότι τα funds «αποφάσισαν με αντικειμενικά κριτήρια».

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου, στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους, είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.

«Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ερωτώμενος στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με το Νορβηγό πρωθυπουργό, σημείωσε ότι καθώς η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι ναυτικές χώρες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη «πράσινης» τεχνολογίας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για τη χρηματοδότηση της «πράσινης» ανάπτυξης μέσω «οικονομικών εργαλείων», όπως τα «πράσινα» ομόλογα, το φόρο Τόμπιν και το φόρο άνθρακα. Φέρνοντας παραδείγματα δυνατοτήτων που δημιουργούνται με τη στροφή προς την «πράσινη» οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων δίνει δουλειές, ενώ αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά είπε ότι αυτά καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή, «καθώς φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τη Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στη «σωστή αντιμετώπιση των ανέργων», καθώς, όπως εκτίμησε, «ο ΟΑΕΔ, με εξαίρεση μερικά τμήματά του, είναι απαρχαιωμένος».

Τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι το κοινωνικό κράτος, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ενώ σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα και τα χρέη, είπε ότι αποτελεί υπευθυνότητα η αντιμετώπισή τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Με Στρος Καν

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα δεν αλλάζει το στόχο που έχει τεθεί για φέτος, εκτίμησαν αμφότεροι. Παράλληλα, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.