Τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2001-2005 ενέκρινε σήμερα το κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, που συνήλθε στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:
1. Προμήθεια 32 μεταφορικών ελικοπτέρων, 4 υγειονομικών και 6 ειδικών, "με OPTION άλλα 4). Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 659 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο υπάγεται και η OPTION των τεσσάρων άλλων ελικοπτέρων. Τα ελικόπτερα θα αγοραστούν απο την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία, την οποία αποτελούν οι χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία. Με τα ελικόπτερα αυτά γίνεται δυνατή η μεταφορά 700 ανδρών σε απόσταση 430 μιλίων στο πλαίσιο του Δόγματος της Αμεσης και Ευέλικτης Ανταπόδωσης.
2. Αφορά στην αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων, τύπου ΑΠΑΤΣΙ, (με ΟΡΤΙΟΝ άλλα τέσσερα). Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 683 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η μαχητική ισχύς και παρέχεται η δυνατότητα σε περίοδο κρίσεως για ταχεία μεταφορά μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή όπου τυχόν εκδηλωθεί. Η σχετική απόφαση ελήφθη για να καλύψει την ανάγκη ανακατάληψης νήσων ή βραχονησίδων εφόσον χρειαστεί.
3. Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου S. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 381 εκατ. ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στη γαλλο-ολλανδική εταιρία ΘΑΛΗΣ.
4. Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά στην ναυπήγηση μίας κορβέτας με ΟΡΤΙΟΝ την αγορά άλλης μίας. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 415 εκατ. ευρώ. Η ανάθεση έγινε στα ναυπηγεία Ελευσίνας σε συνεργασία με τα βρετανικά ναυπηγεία "Vospur".
Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος των προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι των 4 δισ. ευρώ που προβλεπόταν βάση των αρχικών απαιτήσεων για τις παραγγελίες της περιόδου 2001-2005.
Η μείωση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα να εκταμιευτούν πόροι για την κάλυψη της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Παράλληλα δήλωσε ότι απο το επόμενο έτος θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το ποσοστό των αμυντικών δαπανών, που ανέρχεται σήμερα στο 5% να υποχωρήσει στο 4%.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή για τους εξοπλισμούς ίσως διεγείρεται απο το ενδιαφέρον του κόμματός του για το θέμα.
Ο κ. Καραμανλής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, πρόσθεσε, διότι με αυτό τον τρόπο προσβάλει και τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία συνεργάστηκε για την λήψη των αποφάσεων. Η κυβέρνηση, τόνισε, προχώρησε στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, με άξονα τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του Στρατεύματος.
Οι αποφάσεις ήταν σύμφωνες με τις προδιαγραφές των Γενικών Επιτελείων και πριν απο κάθε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε προηγηθεί ενδελεχέστατη επεξεργασία τους απο την γενική διεύθυνση εξοπλισμών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι πριν απο κάθε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπάρχουν λογικά συγκρούσεις συμφερόντων, οι οποίες αποδυναμώνονται στη συνέχεια αποδεικνύοντας στην ορθότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τα συγκεκριμένα προγράμματα θα ανέλθουν στο 100%. Η σχετική απόφαση για το όχημα μεταφοράς του στρατού ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ θα ληφθεί το 2003.
Στο ΚΥΣΕΑ δεν συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο χειρίζονται τα υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Οικονομίας. Οι σημερινές αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα.
Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων