Σε οξείς τόνους αντέδρασαν υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης στις χθεσινές δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ για τις απελάσεις των Ρομά. Για «παρεκτροπή» της επιτρόπου κάνουν λόγο οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μετανάστευσης.
Σε οξείς τόνους αντέδρασαν υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης στις χθεσινές δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ για τις απελάσεις των Ρομά.
Η Ρέντινγκ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να ζητήσει την έναρξη σε βάρος του Παρισιού διαδικασίας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις απελάσεις.
Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς χαρακτήρισε «ανάρμοστη παρεκτροπή» τη δήλωση της Ρέντινγκ στην οποία παρομοίαζε τη στάση της Γαλλίας με καταστάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αυτού του είδους οι παρεκτροπές, με τις οποίες ένωσε τη φωνή της, είναι ανάρμοστες», δήλωσε ο Λελούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Ο τόνος που χρησιμοποίησε για το θέμα αυτό υπερέβη τα όρια. Η υπομονή έχει τα όριά της, δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
Η αντίδραση αυτή έρχεται ως απάντηση στη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε χθες η κα Ρέντινγκ, εμφανώς ενοχλημένη από την προσπάθεια απόκρυψης της ύπαρξης γαλλικής εγκυκλίου για τις απελάσεις η οποία στοχοποιεί ειδικά τους Ρομά. «Προσωπικά έχω συγκλονιστεί από την κατάσταση αυτή, η οποία δίνει την εντύπωση ότι ορισμένοι άνθρωποι ξεριζώνονται από ένα κράτος-μέλος (της Ε.Ε.) απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη εθνοτική μειονότητα. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις», δήλωσε χθες η Ρέντινγκ.
«Ως Γάλλος υπουργός, ως Γάλλος πολίτης και γιος αντιστασιακού, δεν μπορώ να αφήσω την κα Ρέντινγκ να λέει ότι η Γαλλία του 2010 που διαχειρίζεται το θέμα των Ρομά είναι η Γαλλία του Βισύ. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ήταν η έντονη αντίδραση του κ. Λελούς, που σχολίασε ότι «ένα οικονομικό επίδομα και ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής τους, δεν είναι στρατόπεδα θανάτου, δεν είναι θάλαμοι αερίου».
«Σήμερα το πρωί είπα ήρεμα [στην κα Ρέντινγκ] ότι θέλω να πιστέψω πως το πάθος της επικράτησε της λογικής», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
Ο Λελούς άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε επιστολή από τη Ρέντινγκ, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκάλυψε, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 ότι έλαβε κι εκείνος επιστολή από την Ρέντινγκ, στην οποία «ζητά εξηγήσεις για την εγκύκλιο».
«Επισημαίνω ότι οι ίδιες οι γαλλικές αρχές φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου τις φέρνει σε μία κατάσταση μη ανεκτή. Επισημαίνω το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε μία νέα εγκύκλιο από την οποία απαλείφθηκαν οι αναφορές σε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα», σχολιάζει σήμερα από την πλευρά της η κα Ρέντινγκ στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Εξάλλου και ο Μπεσόν έκανε λόγο για «παρεκτροπή» της Ρέντινγκ. Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι η Ρέντινγκ εκπροσωπεί και τις θέσεις των άλλων Ευρωπαίων, ο Μπεσόν απάντησε: «Δεν είμαι καν σίγουρος ότι εκπροσωπεί τον ίδιο της τον εαυτό, καθότι η κυρία Ρέντινγκ είναι συνήθως πιο μετρημένη. Δεν είμαστε εδώ πάντως για να κάνουμε πολεμική. Μας θέτει δίκαια ερωτήματα, καθ' ότι είναι προστάτης των Συνθηκών και μας ρωτάει εάν σεβαστήκαμε το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η απάντηση είναι "ναι, η Γαλλία σεβάστηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Γαλλία σέβεται και την δική της νομοθεσία».