Σειρά αντιδράσεων και νέους κραδασμούς στη ΝΔ πυροδότησε η κατάθεση της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι. Γ. Καρατζαφέρης: Πρέπει να εξεταστεί ο τέως πρωθυπουργός.
Σειρά αντιδράσεων και νέους κραδασμούς στη ΝΔ πυροδότησε η κατάθεση της συμβολαιογράφου –και συζύγου του Γ. Βουλγαράκη- Αικ. Πελέκη στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι, καθώς χρέωσε τις επίμαχες ανταλλαγές της Μονής με το Δημόσιο σε αποφάσεις που ελήφθησαν από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Για μία κυβερνητική απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο και υλοποιήθηκε από τους υπουργούς δεν μπορεί κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να φταίνε τρίτοι, που συνιστούν τον κορμό του κράτους, δηλαδή γνωμοδοτικά συμβούλια, υπηρεσίες της ΚΕΔ, ορκωτοί λογιστές και μία συμβολαιογράφος», παρατήρησε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της η κ. Πελέκη και τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1867720 .
ΝΔ: Δεν υπάρχει σκάνδαλο
«Η κ. Πελέκη με την κατάθεσή της επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, ότι δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο», σχολίαζεται από την πλευρά της ΝΔ.
«Θέλουμε να θυμίσουμε για την υπόθεση ότι η ΝΔ το 2004 παρέλαβε τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές με ιδιοκτήτη τη Μονή Βατοπεδίου μετά τις αποφάσεις Δρυ-Φωτιάδη και η ΝΔ, όπως είχε πει πήρε την πολιτική απόφαση να επιστρέψει τη γη στους αγρότες», συμπληρώνεται.
Επιπλέον, σε σχετική ανακοίνωση εξηγείται ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα κατέβαλε τα χρήματα, ή θα έδινε πίσω τη γη. Ήταν μία καθ’ όλα νόμιμη και αξιοπρεπής απόφαση και η ΝΔ είχε συνομολογήσει ότι ήταν πολιτική απόφαση».
«Τα περί παντελονιών δεν θα τα σχολιάσουμε. Θυμίζουμε ότι η Βουλή ερευνά το πολιτικό χρήμα. Τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί δεν δείχνουν ζημία. Αν υπάρχει έκθεση με άλλη μεθοδολογία υπολογισμού, να την δούμε», καταλήγει η ΝΔ.
«Η βαρύτητα της μαρτυρικής κατάθεσης ενός μάρτυρα εξαρτάται από τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος, ιδιαίτερα όταν είναι κατηγορούμενος», παρατήρησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΙ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Τζαβάρας εξέφρασε την ενόχλησή του για την κατάθεση, σημειώνοντας πως «η κ. Πελέκη δεν ανακάλυψε την Αμερική».
Την ίδια στιγμή, κύκλοι του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τις βολές της κ. Πελέκη, διαψεύδοντας παράλληλα το περιεχόμενο της κατάθεσής της. Τόνισαν ακόμα ότι όλα όσα ισχυρίζεται η συμβολαιογράφος δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι προέρχονται από πρόσωπο που δεν είχε καμία σχέση με την κυβερνητική λειτουργία.
Γ. Καρατζαφέρης: Πρέπει να εξεταστεί ο Κ. Καραμανλής
«Πρέπει να έρθει (στην επιτροπή), πρέπει να μας πει πως έγινε», ανέφερε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ενώ για τις απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός για το θέμα, αρκέστηκε να πει ότι όπως δεν μπόρεσε να χειριστεί το κράτος με αποτέλεσμα να πτωχεύσει, έτσι δεν μπόρεσε να χειριστεί και μία υπόθεση, αυτή του Βατοπεδίου.
Δημοκρατική Αριστερά: Εκτίθεται ανεπανόρθωτα η ΝΔ
«Η χθεσινή κατάθεση εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τους καθιστά υπόλογους απέναντι στον ελληνικό λαό», σχολιάζει εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Ν. Τσούκαλης.
«Με τις χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται απολύτως η εκτίμηση της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο από την επιτροπή του Βατοπεδίου όσο και από την επιτροπή των ομολόγων συνιστά πλήγμα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στη λειτουργία της δικαιοσύνης», συμπληρώνει.
Επιπλέον, ο κ. Τσούκαλης καταλήγει ότι «οι πολίτες απαιτούν από τη ΝΔ και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό εξηγήσεις».
Την άλλη εβδομάδα η απόφαση για κλήτευση ή μη του Κ. Καραμανλή
Εξάλλου, το αν θα κληθεί ο κ. Καραμανλής ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών». Αντιθέτως, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους θα πρέπει να προηγηθεί.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.
Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Καταθέτοντας στην Επιτροπή, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος.
Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης που εξετάσθηκε σήμερα, επιβεβαίωσε ότι σε συνέντευξη που είχε πάρει από τον Πέτρο Δούκα, όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην υφυπουργός ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα, για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου.
Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκ ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώληση έναντι του τιμήματος αγοράς. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα.